x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Gemenii tenisului

Gemenii tenisului

22 Mai 2005   •   00:00

CUPA DAVIS
Ilie Nastase si Ion Tiriac au format cea mai buna echipa din tenisul romanesc al secolului al XX-lea si printre cele mai cunoscute in lume in anii ’60-’70, jucand trei finale ale Cupei Davis.

  • de VICENTIU NEAGOE, IONUT PADURARU

  • Ilie Nastase (primul din stanga) si Ion Tiriac (al treilea din stanga) au fost de trei ori la un pas de a castiga Salatiera de Argint
    Daca ar fi sa caracterizam separat, Nastase ar reprezenta tenismanul talentat, nebun, pus oricand pe sotii si pe cearta cu arbitrii, atragandu-si apelativul de "Nasty", nu de la numele sau, cum credeau multi, ci de la englezescul "obraznic". De partea cealalta, Tiriac reprezenta jucatorul poate nu la fel de talentat, dar serios si foarte muncitor, care zambea rar si alerga mult pe teren. Nu se putea o imbinare mai potrivita de calitati pentru un cuplu care a facut din Romania una dintre cele mai mari puteri ale tenisului mondial intre anii 1969 si 1972.

    NASTASE. Actualul presedinte al Federatiei Romane de Tenis poate fi considerat cel mai iubit si cel mai respectat sportiv roman al tuturor timpurilor. Viata si cariera lui au facut inconjurul lumii, Nastase fiind, deseori, in prim-plan, atat in lumea sportului, cat si in mediile politice, personalitati precum George Bush, Tony Blair sau Albert de Monaco numarandu-se printre prietenii sai. Nastase a fost numarul unu mondial de doua ori, intre 1972 si 1973, fiind de asemenea primul lider al clasamentului ATP. In intreaga sa cariera, a castigat 52 de turnee la simplu si 45 la dublu, sigura mare competitie la care nu a triumfat fiind cea de la Wimbledon. Pe plan particular, Nastase a fost de multe ori in atentie a publicului prin aventurile sale amoroase, printre care si cea cu Diana Ross. A fost casatorit de trei ori si are patru copii.

    TIRIAC. Si-a inceput cariera sportiva ca hocheist, facand parte din echipa nationala care a participat la Jocurile Olimpice de iarna de la Innsbruck 1964. Dupa ce s-a retras din competitii, a fost antrenor si manager al unor sportivi cunoscuti, precum Guillermo Villas, Boris Becker sau Goran Ivanisevici. Intre anii 1998 si 2005 a fost presedintele COR. Este numarul doi in topul celor mai bogati oameni din Romania, cu o avere estimatea la 700 de milioane de dolari. Este divortat si are doi copii.

    INCEPUTURI. Anul 1969 a fost un an de rascruce pentru sportul alb din tara noastra. Echipa Romaniei se califica in finala Cupei Davis, unde intalnea puternica reprezentativa a Statelor Unite, formata din legendarii Arthur Ashe, Stan Smith si Bob Lutz, chiar pe terenul americanilor, la Cleveland. Romani au pierdut fara drept de apel intalnirea, scor 0-5, dar au ramas cu satisfactia de a fi primiti la Casa Alba de presedintele SUA, Richard Nixon. Anul 1971 a adus din nou fata in fata cele doua echipe, la Charlotte, dar gazdele ramasesera intre timp fara Arthur Ashe. De data aceasta scorul a fost mult mai strans, americanii impunandu-se la limita, cu 3-2.

    SALATIERA LA BUCURESTI. Romanii au avut sansa revansei un an mai tarziu, la Arena Progresul, umpluta pana la refuz de cei care doreau sa asiste la confruntarea dintre cei mai buni tenismeni ai momentului. Nici de aceasta data Zeita Fortuna nu a fost de partea lui Nastase si Tiriac, Stan Smith fiind o nuca mult prea tare pentru gemenii tenisului din Carpati. Americanii au invins din nou cu 3-2, punand capat visului "prea frumos" al romanilor. Dupa marile succese ale lui Tiriac si Nastase, tenisul nostru a mai avut unele rezultate, dar nu a mai atins stralucirea acelor ani.

    "Provin din sport, am crescut prin sport si am facut bani din sport. A fost o meserie pe care am stiut-o ceva mai bine ca altii. Sportul a devenit o industrie. N-am prins aceasta industrie ca jucator, am prins inceputurile ei, cand eram antrenor si definitiv ca manager si pe urma ca organizator de turnee" - Ion Tiriac

    "Nu am depus plangere la politie ca mi-a fost furata cartea de credit, pentru ca, oricine ar fi hotul, nu poate sa cheltuiasca mai mult decat sotia mea. Atat timp cat pot sa ma supar, joc bine. Daca joc bine, pot sa inving pe oricine. Sunt fericit cand ma supar" - Ilie Nastase
    ×
    Subiecte în articol: nastase editie de colectie