x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Leul bland

de Mihnea Columbeanu    |    05 Iun 2006   •   00:00
Leul bland
CLAPARUL
Leul cel bland asculta muzica clasica ori de cate ori simte nevoia sa se relaxeze.

Traian - "Leul (n.: 6 august) cel bland din Vama Veche" este operator de mase plastice si inca mai are un atelier pe Strada Mihai Eminescu, din Bucuresti (pentru cunoscatori: "Atelierul albastru"), unde se repara faruri, stopuri si semnalizatoare auto...

La sfarsitul programului, isi pune pe cap casca de motociclist si incaleca pe bidiviul sau minuscul, dar de nadejde ("Partoneta", cum a botezat-o Collins), care-l poarta spre studio. Acolo il asteapta clapele, pe care Traian le mestesugeste-n deste de la 15 ani.

NEVOIA DE RELAXARE. Tot din acele vremuri a deprins si gustul pentru muzica clasica, pe care o asculta ori de cate ori simte nevoia de relaxare.

Se mai destinde si cu sporturile sale favorite - baschet si ping-pong - sau, cand nu-i rost nici de astea, cu una dintre indeletnicirile sale favorite: berea bauta catinel cu prietenii, prilej cu care reticentul Traian se dezvaluie ca un personaj de un haz nebun. Fara complexe, "claparul Vamii Vechi" recunoaste candid: "Beau cata bere pot!". Si, poate, nu se-ncurca!

"Ma simt bine si la mare, si la munte", afirma el, "pentru ca amandoua sunt ipostaze diferite de Bucuresti, locul unde stam tot timpul si aerul e mai prost. La mare sunt oameni foarte diferiti, amestecati, iar la munte sunt oameni care gandesc mai bine pentru ca au aerul la cap".

MUZICA SI ONOAREA. Despre felul cum se poate trai din muzica, Traian considera: "Se poate trai bine si fara sa ai alte afaceri colaterale. Depinde de cat de onorabil o prestezi. Banii nu vin intotdeauna regulat, dar e OK. Important e ca vin".

"Fericirea in rate" a avut nevoie de doi ani si ceva ca sa se finalizeze, iar in acest sens Traian explica: "Din cand in cand, e nevoie sa iei o pauza, sa stai pe iarba si sa visezi. Clarificarile - fie ele si muzicale - nu se produc chiar asa de usor. Rutina e periculoasa in orice domeniu artistic, inclusiv in muzica. Noi nu muncim la norma - cand n-avem inspiratie, nu lucram".

In ea naravuri indreptati, / Tara scapati de streche / Podoabe limbii voastre dati / In ghiersul Vama Veche. - V-am dat o Vama (fragment), Parodie - Ienachita Vacarescu

"BARZII NOSTRI" (FRAGMENT)

Prin rock, prin roll, prin pop, prin rap, Prin muget de balaur, Cantam, dansam... Iata-ne-acum La Cerbul cel de Aur! "Ti-am luat inel!" Bittman canta, Avand fani... cam o suta. Iar patru fete-n A.S.I.A., N-aveau nici ce sa... cante. Ura! Caci moderat de VNT, Stindardul lui Chirila, Pe toti ii culca la pamant, Precum pe-Andrei Gavrila. Hip-hopul moare-ejaculand Doar note-n risipire, Iar manelistii, manevrand Un membru-n falfaire. (parodie) Vasile Alecsandri

ANA, O FATA MICA UN SUFLET CALD ATATA TIMP

Demult, tare demult Am iubit o mica fata E firesc, mi-a placut Era frumoasa ca o floare de zapada. Demult, tare demult Ea-mi daruia multa iubire Si-un suflet minunat si curat Ca zapada cand se cerne. (…) Era viata mea si se numea... Ana Ce nume simplu! Iar eu, de-as fi stiut ce va urma Fugeam din calea sa Dar am uitat ce am avut Si am ajuns indiferent Si-am pierdut-o ca pe-un fulg Ce-n mana-l pierzi cand s-a topit. Cand mi-am dat seama c-am ranit Un suflet cald atata timp Si c-am pierdut-o M-am intors ingenuncheat E prea tarziu...! (…)

INDIFERENTA E CEA MAI GREA

Voi, ce acum ma ascultati, Mai meditati si nu uitati: In dragoste indiferenta-i cea mai grea Cu fiecare despartire O stea din cer se va desprinde, Iar eu voi sti ca ati facut greseala mea... Greseala mea. Versuri: Traian Balanescu
×
Subiecte în articol: editie de colectie