x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Patru foi

27 Feb 2005   •   00:00

COLECTIONARUL
Timisoreanul Pavel Moisa se poate considera cel mai norocos roman. Nu ca ar fi castigat la Loto, ci pentru ca este cel mai mare colectionar de trifoi din tara.
TIBERIU KISS

Pavel Moisa, alaturi de colectia care ii este atat de draga
Pana in 1990, Pavel Moisa a activat ca ofiter in cadrul Armatei Romane. Chiar si atunci, povesteste batranul, acum in varsta de 72 de ani batuti pe muchie, a cules plante medicinale. "Toata viata mea am fost fascinat de natura. In special de plante!

Nici o clipa nu m-am gandit ca voi deveni un colectionar de trifoi. In toate cautarile mele, pana in 1992, nu am gasit nici un trifoi cu patru foi. Ma izbeam doar de cele normale, cu doua sau trei foi. Cand am dat peste primul trifoi cu patru foi, in acel moment, m-am simtit un tip norocos. Am fost fascinat de descoperire chiar din prima clipa. Simteam asa, un fel de vibratie interna. Stiam ca, in cultura populara, trifoiul cu patru foi este aducator de noroc si sansa", spune timisoreanul.

INCEPUTUL. Rezervistul nu a uitat nici acum prima lui intalnire cu... norocul, chiar daca de atunci au trecut aproape 13 ani. 10 mai, 1992, ora 9 si 45 de minute. "Ma plimbam cu nepotul meu, cu caruciorul, in Parcul Doina, de pe Strada Gheorghe Doja din Timisoara. Inca de pe alee, am vazut, in dreapta, cu coada ochiului, ceva neobisnuit. Un trifoi cu patru foi. M-am apropiat sa-l culeg. Langa el, am mai gasit unul. Chiar si in America am gasit, in aprilie 2001, pe marginea unui lac, unde eram la pescuit, un trifoi frumos, tot cu patru foi", isi aminteste Pavel Moisa. Timisoreanul sustine ca "intalnirea" cu trifoiul norocos a fost un fel de... dragoste la prima vedere. Atunci i-a venit ideea sa aseze trifoiul intr-un clasor, alaturi de unele insemnari private, menite sa-i aduca aminte, peste ani si ani, de intalnirea de gradul 0.

RECORD NUMERIC. De atunci si pana azi, Pavel Moisa a adunat, in deplasarile sale, peste 300 de exemplare unicat de trifoi. Mai exact, 343 de bucati, aranjate cu grija, intre filele clasorului sau! "La inceputul anului trecut aveam 221 de bucati. Acum am ajuns aproape la 350. Am 82 de bucati cu patru foi, 37 cu cinci foi si 3 cu sase foi. Am avut si unul cu sapte foi. L-am dat unui student bolnav, ca sa-i aduca noroc. La sfarsitul anului trecut, am inteles ca s-a sfaramat. Probabil ca nu a avut grija de el. Astfel de exemplare sunt foarte rare", povesteste timisoreanul. Fostul ofiter al Armatei Romane sustine ca, in cautarea norocului, nu este singur, fiind ajutat de sotia sa si de una dintre vecinele de bloc, o profesoara de muzica. "Colectionarea trifoiului e un hobby in prima faza. Dupa, cu timpul, devine un viciu", a conchis Pavel Moisa.

Toata viata mea am fost fascinat de natura. In special de plante! Nici o clipa nu m-am gandit ca voi deveni un colectionar de trifoi. In toate cautarile mele, pana in 1992, nu am gasit nici un trifoi cu patru foi. Cand am dat peste primul trifoi cu patru foi, in acel moment m-am simtit un tip norocos - Pavel Moisa

ADERARE GRABNICA LA UE

De-a lungul timpului, Pavel Moisa a decis ca a venit timpul sa imparta nororcul si cu cei din jur. In fiecare sfarsit de an, rezervistul a inceput sa trimita felicitari, cu cateva randuri scrise, insotite de un trifoi cu patru foi. In prima faza, a inceput cu autoritatile locale si judetene. Mai tarziu, a trimis cate un plic si presedintelui Ion Iliescu, premierului Adrian Nastase si ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, felicitandu-i cu ocazia intrarii in NATO si urandu-le o aderare cat mai grabnica la Uniunea Europeana. Numai ca singurul om politic care i-a multumit pentru acest gest frumos a fost fostul presedinte Ion Iliescu.

L-A INTALNIT SI IN AMERICA

"Ma plimbam cu nepotul meu, cu caruciorul, in Parcul Doina, de pe Strada Gheorghe Doja din Timisoara. Inca de pe alee, am vazut, in dreapta, cu coada ochiului, ceva neobisnuit. Un trifoi cu patru foi. M-am apropiat sa-l culeg. Langa el, am mai gasit unul. Chiar si in America am gasit, in aprilie 2001, pe marginea unui lac, unde eram la pescuit, un trifoi frumos, tot cu patru foi", declara Pavel Moisa.

CADOU PENTRU TRAIAN BASESCU

Colectionarul timisorean Pavel Moisa afirma ca-i va trimite presedintelui Traian Basescu un cadou. "O sa fie un trifoi cu patru foi, proaspat, de primavara. Chiar primul pe care-l voi descoperi il voi pune intr-un plic si-l voi expedia, alaturi de cateva ganduri ale mele, pe adresa Palatului Cotroceni. Am mare incredere in Traian Basescu si cred ca si trifoiul meu ii va aduce noroc pe mai departe. Trebuie sa avem incredere unul in celalalt si sa fim mai buni", spune Pavel Moisa, colectionarul de trifoi cu patru foi, fost ofiter al Armatei Romane.
×