x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pe furis...

29 Mai 2005   •   00:00

Esti barbat si iti doresti umarul unui alt barbat in asternut? Esti femeie, si jinduiesti la coapsa unei alte femei? N-ai nici o sansa pe plai mioritic.

  • de ROXANA ROSETI
  • CONTROVERSE
  • Eram cu o prietena, la plimbare, ne tineam de mana. Ne amuza gestul tinutului de mana: aducea aminte de scoala. Deodata, ne simtim ochite de doi domni, simpatici de altfel. Unul dintre ei ii spune celuilalt in gura mare: "Uite doua lesbiene, ca alea de la "Tatu"!". Instinctiv, ne-am retras mainile, rusinate. Apoi, m-am revoltat: "Stai putin, de ce facem asta, ca doar traim intr-o tara fara prejudecati". S-o crezi tu, fetito! 58,1 % dintre romani spun "Nu" homosexualilor si 58,6% "Nu" lesbienelor. 61% dintre barbati si 56% dintre femei nu accepta homosexualii (o accepta numai 30% barbati si 35% femei). Acesta este rezultatul sondajului realizat de CURS. Raspuns negativ, intr-o tara care se vrea integrata in Europa si fredoneaza cu foc melodiile lui Freddie Mercury.

    OLTENII: CONTRA. La intrebarea specialistilor CURS "Credeti ca homosexualii ar trebui acceptati ca oricare alt grup?", persoanele de 56 de ani si peste aceasta varsta sunt categoric impotriva, in proportie de 77%. Ceva mai intelegatoare sunt persoanele intre 15 si 30 de ani: "Da", 40%. Intr-o conversatie cu prietenii pe aceasta tema, cineva spunea: "Domne’, atata vreme cat nu se dau la mine, nu e nici o problema". Uite ca este. Nici lesbienele nu stau mai bine, la intrebarea "Credeti ca lesbienele ar trebui acceptate, ca oricare alt grup?". 59% barbati si 58% femei din Romania nu le accepta. Oltenii sunt contra: 71% au spus "Nu" homosexualilor si 70% "Nu" lesbienelor.

    Un dram de intelegere parca exista la transilvaneni. Au raspuns "Da" si homosexualilor, si lesbienelor, cu unanimul procent de 42%. De asemenea, liceenii (40%) si cei cu studii peste liceu (45%) dau si ei o sansa lesbienelor cu "Da". Tot de lesbiene mai au mila si 33% dintre femeile din Romania. Bine, aici si barbatii se arata putin mai intelegatori ("Da" - 34%), probabil datorita vesnicei lor fantezii "cu doua femei".

    IN ASTEPTARE. Cei care asculta emisiunile radio mai des acorda un "Nu" lesbienelor (57%) si "Nu homosexualilor (56%). "Ruralii" sunt fermi: "Nu" homosexualilor - 68% si "Nu" lesbienelor - 69%. "Urbanii" au acordat votul negativ, in aceleasi procente, si pentru gay, si pentru lesbiene: 51%. Porniti sunt si cei cu venituri peste medie: 49% "Nu" homosexualilor si 51% "Nu" lesbienelor. 58% dintre cei care se uita la tv de cateva ori pe saptamana, sau mai des, blameaza homosexualii si 59 % lesbienele. Cei care citesc ziarele de cateva ori pe saptamana sau mai des au fost "darnici": 55% "Nu", si la homo, si la lesbi.

    Joke Swiebel, liderul grupului interparlamentar al gay-lor si lesbienelor din cadrul Parlamentului European, a declarat ca "Minoritatile sexuale nu se deosebesc de restul oamenilor, de aceea au dreptul legitim sa-si aleaga modul de viata pe care si-l doresc". Da, dar va mai trece mult timp pana cand umarul barbatului dorit de alt barbat si coapsa femeii jinduita de alta femeie nu vor mai fi pentru romani altceva decat o banalitate.

    "Fiecare din noi este o jumatate de om despartita de intregul ei (...). Cei ce provin din despicarea barbatului inclina, cat sunt copii, inspre sexul barbatesc (...). Placerea lor e sa ramana burlaci si sa traiasca unii cu altii".
    Platon "Banchetul"
    Credeti ca homosexualii ar trebui acceptati ca oricare alt grup?
  • Nu 58,1%
  • Da 33,2%
  • NS/NR 6,0%
  • Da, dar 2,7%
  • Credeti ca lesbienele ar trebui acceptate ca oricare alt grup?
  • Nu 58,6%
  • Da 33,7%
  • NS/NR 6,3%
  • Da, dar 1,4%
  • "HOMOSEXULITÄT" - O VIATA INTRE VICIU SI INFRACTIUNE
    Se spune ca in anul 1868, ungurul Karoly Maria Kertbenyi, ziarist, a inventat cuvantul atat de celebru azi: homosexualitate. A combinat cuvantul grecesc homoios ("acelasi") cu cuvantul latinesc sexus - sex. A iesit un hibrid in germana: "Homosexulität". Din 1936, ho-mosexualitatea in Romania a fost considerata, din punct de vedere legal, un viciu ce trebuia sanctionat penal. Nu sunt cunoscute decat cateva cazuri de persoane pedepsite pentru "inversiune sexuala" in acea perioada. Sexul dintre barbati ori femei nu era penalizat decat daca provoca "scandal public". Din 1968, homosexualitatea este pedepsita cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Conform unui raport intocmit de Asociatia Accept (inregistrata in 1996 ca organizatie neguvernamentala ce se ocupa de drepturile minoritatilor sexuale din Romania), homosexualii "locali" constituie o minoritate invizibila. In una dintre cartile lui Freud este mentionata intrebarea unei mame care vrea sa stie ce sa faca cu fiul ei homosexual. Freud o consoleaza spunandu-i ca este doar o preferinta sexuala. Ca sa fie mai convingator, ii aminteste pe Platon si Michelangelo.
    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie lesbienelor