x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Romanilor le place in Romania

Romanilor le place in Romania

15 Mai 2005   •   00:00

Mai putin de jumatate dintre romani ar fi vrut sa se nasca in alta tara. Concetatenii nostri vor sa ramana in tara lor, chiar daca se plang mereu de viata grea si de veniturile mici.

  • de ANA-MARIA LUCA
  • TARA IDEALA
  • Mai putin de jumatate dintre romani ar fi vrut sa se nasca in alta tara. Concetatenii nostri vor sa ramana in tara lor, chiar daca se plang mereu de viata grea si de veniturile mici.
    Maria Ionascu are 74 de ani si e singura. Sta intr-o garsoniera pe care a primit-o cand au decorat-o cu Ordinul Muncii clasa a III-a, acum 30 de ani. Pensia de 3 milioane nu-i ajunge. A vrut Victoras sa o ia si pe mama-sa la el, in Germania. Dar batrana nu vrea. Aici s-a nascut, aici vrea sa si moara. Si nici n-ar fi vrut ca soarta ei sa fie alta. Nu stie ce o tine in Romania, ca nu mai are pe nimeni aici, si pensia e mica. Dar aici e casa ei si n-ar vrea sa se fi nascut in alta parte.

    FARA REGRETE. Ca Maria Ionascu gandesc aproape jumatate dintre romani, 49,1%. Oamenii ar alege tot Romania daca ar fi sa se nasca din nou. Barbati sau femei, tineri sau batrani. Iar un procent mult mai mare, aproximativ 80%, nici nu s-a gandit vreodata sa paraseasca definitiv Romania. Sigur, sunt si cei care ar vrea sa se fi nascut in alta parte, cei precum fiul doamnei Ionascu. El considera ca numele tatalui sau, sas din Brasov, a fost marele lui noroc. Germanii l-au acceptat ca pe unul de-al lor. Cei mai multi dintre cei care vor sa emigreze sunt tineri pana in 31 de ani.

    TARILE PREFERATE. Cei mai multi dintre romanii care n-ar vrea sa fie romani, 12%, se gandesc ca ar fi mai fericiti daca ar fi vazut fluturand steagul Americii, nu tricolorul, cand au dat ochii cu aceasta lume. Alti romani, 6,2%, mai viseaza sa fi crescut pe tarmurile Adriaticii sau langa Colosseum. Urmeaza apoi Germania, cu 4,9%, Franta, cu 4,2%, Spania, cu 3,7%. Daca ar fi sa-si contruiasca un viitor, lucrurile se schimba intr-o oarecare masura. Prima alegere a romanilor carora nu le place in Romania este insorita Italie. Dar nici Statele Unite nu stau foarte rau in clasamentul preferintelor. America este urmata de Spania si Germania. Dintre toate, barbatii prefera Statele Unite, iar femeile Italia. Tinerii prefera si ei Italia.

    Preferintele se schimba in randul celor de peste 56 de ani. Acestia prefera sa se stabileasca in SUA. Italia este si preferinta celor care n-au facut liceul, au venituri mici sau locuiesc in mediul rural. Absolventii de liceu, mai ales cei cu venituri mari si care locuiesc in mediul urban, ar pleca in America. Iar cei cu studii superioare s-ar indrepta mai degraba catre Franta.

    "NU NE STABILIM NICAIERI, NE-AR FI DOR DE ACASA"
    Italia este considerata cea mai "generoasa" tara in ceea ce priveste imigrantii
    Saracia este cea care ii impinge pe romani sa plece in mult indepartata America. "Am venit aici ca sa scapam de saracie. Cei mai multi din Romania nu s-au imbogatit prin munca cinstita", scriu romanii pe forumurile asociatiilor romane din SUA. "Oamenii de aici sunt inca neciopliti. E urata viata printre ei", sustin altii.

    ITALIA. Are "alt aer". Sondajele prezentate de asociatiile de romani de acolo arata ca Italia este considerata mai "generoasa" in ceea ce priveste imigrantii. Peisajele Italiei ii atrag foarte mult pe romani. "Roma, oras de rezidenta, nu l-as schimba pentru nimic in lume" sau "am in suflet Venetia, acolo am simtit ca traiesc in toate cele trei timpuri o data. Trecut, prezent si viitor!".

    SPANIA. Ultima descoperire a romanilor. Multi dintre ei insa nu cauta decat locuri de munca. Prefera sa apuce cate un contract de sezon de trei sau patru luni, dupa care sa se intoarca in tara si sa-si puna la punct casa sau viata. Deseori, auzi comentarii de genul: "Imi place Spania, insa nu stiu daca as putea sa ma stabilesc aici. Poate doar in conditiile in care m-as fi nascut de la inceput aici", "Spania e o tara frumoasa, dar nu ma vad stabilit aici. Mi-ar fi dor de Romania".

    GERMANIA. Este printre putinele tari in care imigrantii nu isi permit sa faca tot ceea ce vor. "In Germania muncesti. Acolo nu te apuci sa furi sau sa faci cine stie ce porcarii. Muncesti cinstit, legal, iar salariile sunt destul de bune", spun romanii. In comparatie cu alte state europene, Germania nu accepta orice fel de imigranti. In ceea ce-i priveste pe romani, sunt preferati cei care stiu sa lucreze in domeniul IT sau economic.

    FRANTA. Putini romani au afirmat ca vor sa se nasca in Franta. Si mai putini au fost cei care ar vrea sa se stabileasca acolo. Una dintre principalele probleme ale romanilor este ca francezii "sunt un popor care nu suporta strainii, un popor reticent". Sunt romani care au plecat la munca in Franta, dar numai cu contracte valabile pe trei sau patru luni. Dupa trei luni de muncit acolo simt nevoia sa vina in Romania. (Anca Alexe)

    PE REGIUNI
    Moldovenii prefera Italia, daca ii intrebi unde vor sa se stabileasca. Dar daca ar fi fost sa se nasca in alta parte decat Romania, ar fi preferat sa priveasca Parisul. Dar majoritatea de 80% tot acasa ar ramane, oricat de saraci ar fi. Muntenii nu prea sunt hotarati daca ar fi vrut sa fi zis "mama" pentru prima data in italiana sau spaniola. Dar daca ar fi sa li se permita sa-si aleaga cetatenia, ar opta pentru cea italiana. Dobrogenii sunt hotarati pentru Italia. Oltenii si banatenii ar vrea sa mearga in Statele Unite ale Americii, iar transilvanenii si maramuresenii au ca destinatie precisa Germania. Bucurestenii ar vrea sa se fi nascut in Italia si apoi sa fi emigrat in America.

    Daca nu v-ati fi nascut in Romania, in ce tara v-ar fi placut sa va nasteti?
  • Putini romani viseaza la tari straine. Cei mai statornici sunt femeile, cei peste 56 de ani
  • Cei mai dornici sa emigreze sunt banatenii si bucurestenii
  • Cei care citesc ziarele mai mult de trei ori pe saptamana vor sa plece in Italia
  • Batranii si oamenii cu venituri mici se bucura cel mai mult ca s-au nascut in Romania
  • Vi s-a intamplat sa va ganditi sa va stabiliti definitiv intr-o alta tara? Daca da, in ce tara?
  • America si Italia sunt preferatele moldovenilor.
  • Cei mai interesati de emigrare sunt moldovenii si dobrogenii.
  • ×