x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Show-uri moderne

Show-uri moderne

20 Feb 2005   •   00:00

SUPERPRODUCTII
Pana inainte de anul 2000, spectacolele de circ aveau mai multe elemente comune: costume, decoruri, coloana sonora. Iar show-ul era aceeasi insiruire simpla de numere introduse de un prezentator.
ADRIANA PADURARU

Trupa Carneanu/Platinium, premiata cu Clownul de Bronz la Monte Carlo, incanta ochii spectatorilor de fiecare data
Noul mileniu a adus cu el si noi standarde in materie de circ. Toate numerele au o factura moderna, au un scenariu, o idee in jurul careia se "tes" numerele acrobatice sau de dresura si momentele de dans sau balet. De asemenea, artistul de circ nu trebuie sa fie doar bine pregatit din punct de vedere fizic si tehnic, ci trebuie sa fie si un bun "one-man-show".

CARNAVAL. O dovada in acest sens este spectacolul din 2001 "Brasil, Brasil" - productie care a imbinat pentru prima data elemente de circ, teatru si carnaval. Decorul inspirat din jungla Amazonului a adapostit peste 60 de artisti, care au folosit aproximativ 200 de costume realizate special pentru acest eveniment. Toate acestea combinate cu numere de dresura de animale exotice (tigru, leopard, pantera neagra, pitoni, maimute, papagali, iguane) aduse de Daniel Berquiny. In "Brasil, Brasil", felinele au "evoluat" in libertate, si nu in cusca, asa cum ne gandeam ca am putea vedea aceste animale.

SUCCES. Anul 2002 a adus "2002 de povesti". Bucurestenii au putut vedea doar in trei reprezentatii un "spectacol de export". Si asta pentru ca a reprezentat Romania in una dintre tarile cu traditie in arta circului: Ucraina. In acelasi an, copiii si adultii veniti la Circul Globus au putut calatori in timp. Montarea spectacolului "Tunelul Timpului" a introdus publicul intr-o atmosfera SF, cu roboti descinzand in arena dintr-o farfurie zburatoare. Cei doi au incercat sa ajunga de unde au venit, in anul 2062, dar de fiecare data nimereau intr-o alta epoca si in alta ambianta. Peste 75 de acrobati si 30 de animale au dus spectatorii in diverse epoci si locuri, de la Japonia secolului al XVII-lea pana la Curtea regelui Lodovic al XIV-lea, dar si in "lumea moderna". Din datele prezentate de reprezentantii circului, acest show realizat in colaborare cu artisti ucraineni a adus in bugetul Circului peste un miliard de lei.

SURPRIZE. Nu putem trece in prezentarea noastra peste "Surprizele circului", o reprezentatie ce a imbinat dresura de animale cu momente comice si numere de echilibristica si acrobatie sustinute de trupele Mosoianu si Antal. Anul 2003 aduce in manejul Circului Globus "Stelele Circului Mondial". In arena a intrat elita vedetelor acrobatiei si a dresajului de animale. Alaturi de oaspetii straini, spectacolul de circ a beneficiat si de participarea trupei Carneanu/Platinium, proaspat castigatoare a Clownului de Bronz la Festivalul International de la Monte Carlo.

Brasil, Brasil - un spectacol cu elemente de circ, teatru si carnaval

MAGIE. In mai 2003, Brandusa Novac a facut o noua imbinare a teatrului cu circul. Astfel, distributia premierei "Vrajitorii Arenei Magice" i-a inclus pe Magda Catone, Alina Tomi si Tomi Cristin, Gabriela Cristea si pe regizorul si producatorul Constantin Radoaca. Colaborarea de bun augur cu circurile Federatiei Ruse a dat rezultatele scontate, in acest show fiind prezenti artisti de la Circul Mare din Moscova sau de la Compania Circurilor din Ucraina. In anul 2004, Circul de Stat implinea 50 de ani. Nu se putea aniversa acest eveniment decat cu un spectacol iesit din comun: "Galaxia Extraterestrilor". Un show SF pe apa care a transformat manejul intr-o piscina. Piscina in care au "zburdat" lei de mare adusi de la Moscova si pitoni din jungla vietnameza. Acest spectacol a reprezentat, potrivit reprezentantilor Circului, cea mai mare investitie facuta pana atunci.

In aceeasi stagiune aniversara a fost inclusa si productia "Robin Hood". Intr-un decor ce amintea de padurea din Sherwood, tema legendei lui Robin a fost pusa in scena de Horia Brenciu, Doru Octavian Dumitru, Anca Sigartau si Magda Catone. Printre protagonisti: trupa Carneanu/Platinium, care a incantat audienta cu un fermecator tango aerian.

RECORD. Ultima superproductie a Circului Globus i-a dus pe spectatori intr-o calatorie in jurul lumii. Show-ul "Ocolul Pamantului in balon" i-a avut ca invitati speciali pe castigatorii Clownului de Aur la Festivalul de la Monte Carlo - trupa Puzzanov. O alta trupa de succes este Cassely, care a prezentat o dresura extraordinara de cai andaluzi si elefanti. Spectacolul a batut recordul la incasari, depasind 12 miliarde de lei, atat cat se obtinuse cu "Galaxia extraterestrilor".
×
Subiecte în articol: editie de colectie circului