x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Sunt pantofarii

Sunt pantofarii

de Sorin Anghel    |    18 Sep 2006   •   00:00
Sunt pantofarii
AER LIBER
La munte, cine vine "echipat" cu pantofi, blugi si palton este catalogat in lumea schiorilor drept pantofar.

Iarna nu-i ca vara, iar la munte nu-i ca la mare. Atunci cand ajungi pe partie trebuie sa adopti o tinuta adecvata. Renunta la pantofi, blugi si palton in favoarea unui bocanc, a unui pantalon gros si a unei geci din gore-tex, material care te fereste de actiunea vantului si a apei.

MUNTE. Pentru ca schiul este un sport destul de scump pentru romanul de rand, turistii care ajung pe partie gasesc alte moduri prin care incearca sa se distreze. Cel mai utilizat "vehicul" nu este sania, ci punga. E foarte simplu. Cumperi o sacosa de plastic din oras, te duci cu ea la partie, urci cativa metri si apoi pornesti in jos. Cu fundul pe bucata de punga te duci la vale fara sa ai nici un control. Daca esti amator de senzatii tari mai ai o varianta. Fura capacul de closet, fugi cu el pe partie si vei avea cea mai mare viteza dintre toti paltonarii. O sa faci senzatie printre pantofari, o sa rada lumea de tine, iar la sfarsit, cand pleci acasa, blugii tai vor avea alta culoare decat cea originala.

FOTBAL. De la o vreme, atentia microbistilor nu mai este indreptata catre actorii din iarba. Conducatorii cluburilor sunt acum personaje mult mai importante decat cei care alearga in teren. Ce fac toapele din fotbalul romanesc? Umbla cu body-guarzi, se pregatesc de Liga Campionilor, se balacaresc ca niste mahalagii, se iau de guler cu suporterii si unii chiar ii pocnesc. Asta fara ca nimeni sa intervina. Toape sunt si pe gazon. Jucatorii pentru care fotbalul este un chin cand vine vorba de performante, dar o mina de aur cand vine vorba de rasplata financiara, sunt cu zecile. Ei sunt mult mai activi noaptea, atunci cand fac prezenta in localurile de fite ale Capitalei. Se afiseaza cu bolizi puternici, haine de firma si cu vreo fata blonda, ajunsa prietena de fotbalist dupa ce si-a ratat cariera de manechin. Daca echipa lor de club sau "nationala" pierde vreun joc important nu e niciodata o tragedie. In schimb, atunci cand vreun club arde acesti jucatori ar fi in stare sa intre pe teren banderole negre, in semn de protest fata de cele intamplate.

TARANII CU MANELE
Toapa la volan se gaseste peste tot. O masina inseamna miscare, asa ca daca vrei o localizare exacta a toapei cel mai bine este sa spui ca ea se afla in trafic. Exista insa doua profiluri. Primul este al celei care detine un BMW cu toba sparta, ceea ce o face usor de recunoscut atunci cand pleaca de la semafor. Are pe capatana o sapca Mike si poarta trening "latest model" Nicu sau Adibass si adidasi Reobek. Invarte cu miscari de o virtuozitate iesita din comun un brelok cu o cheie atarnata de el pe care scrie BIMVEU! Se da cu Maliztia verde sau parfumul AreManni sau ZaBoss. Masina ii e a doua casa, daca nu chiar prima!

SMECHERIE IEFTINA
Mai exista un profil de toapa la volan. Poarta masina asa cum a lasat-o mama ei, fabrica, de la natura, cu jentile si sunetul din dotare! O vezi parcata in fata cafenelelor sau a restaurantelor de fitze. Curat, discret, senzatia protectiei… El, imbracat intr-o geaca de blugi, pantaloni de firma si un tricou. Dialoguri elevate, despre "am un telefon la pretu’ asta", "vrei un ceas furat?", "ai vazut-o pe aia, a lu’ ala, cu cine s-a combinat?", "hai la fotbal!". Prieten cu vreun fotbalist, daca nu chiar unul, fost, actual-ratat. Este insotit de o blonda care cunoaste mai bine geografia cluburilor de noapte din Capitala decat pe cea a Romaniei.
×
Subiecte în articol: editie de colectie