x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Vedete fascinate

Vedete fascinate

20 Feb 2005   •   00:00

ATRACTIE
Prin anii ’70, Dinu Sararu si Aristide Buhoiu semnau scenariile spectacolelor de la circ.
CATALINA IANCU

Horia Brenciu si-a gasit o noua pasiune: este Robin Hood la circ
Cunoscuti gazetari, care intre timp au dat-o pe politica, scriau in tinerete despre lumea magica a arenei.
Multe vedete s-au jucat de-a circul la maturitate. Dan Helciug s-a "spanzurat" pe franghii, Gabriela Cristea a dirijat un stol de porumbei, iar Horia Brenciu a fost Robin Hood, rol care i se potriveste chiar mai bine decat cel de prezentator tv. Sanda Ladosi, Aurelian Temisan, Mihai Constantinescu si chiar actuala prima doamna a tarii, Maria Basescu, au calarit, in perioade diferite, caii Circului de Stat. Daniel Ilie (Varza) a fost comic acrobat. Pavel Stratan prezinta numere de iluzionism in concertele sale, iar Ada Milea a lucrat la Cirque du Soleil, in Canada. Generatii intregi de gimnasti, printre care si Teodora Ungureanu, au incercat sa-si continue cariera in circ.

AMINTIRI. In urma cu cativa ani, mai multe VIP-uri au venit la circ. Antrenata de Puiu Constantin, Cristina Topescu a sarit din leaganul rusesc. Totul a inceput cu o nastrusnica idee a lui Titus Munteanu, care a realizat un show iesit din tipare. "Am momente in care ma gandesc cu nostalgie la vremurile in care faceam emisiuni cu Titus, cu… "nebunul" de Florin Calinescu (ca regizor), cand imi puteam arata un chip poate mult mai aproape de personalitatea mea decat cel pe care-l arat acum la stiri. Eu am fost intotdeauna mai baietoasa, curajul (dus pana la inconstienta uneori) nu mi-a lipsit, simtul aventurii asijderea si, in plus, am iubit intotdeauna cu tot sufletul meu animalele. Si-atunci cum puteam sa nu ma simt atrasa de lumea circului? Era o emisiune in care fiecare facea cu totul altceva decat ce face in mod obisnuit in televiziune: canta, dansa, juca intr-o sceneta, se "juca". Pentru ca toata emisiunea a fost o joaca superba. Tatal meu a facut atunci dresura de cai , iar eu, acrobatie pe cal (avand o dragoste nebuna fata de caluti, ca tatal meu, dar si ca bunicul meu, Felix, care a fost un mare campion de hipism) si saltul acela care nu mai stiu cum se numeste", ne-a povestit Cristina.

CRISTINA TOPESCU A EXECUTAT UN SALT MORTAL
Gabriela Cristea a adunat un stol de porumbei pe palarie
"Eram in culmea fericirii! Cand intram la cai si simteam mirosul de grajd (pe care l-am adorat de mica, de la 5 ani m-a urcat pe cal tatal meu prima oara), cand mangaiam calutii pe crupa si pe botic, cand vorbeam cu ei sau le dadeam zahar, dupa care ei se dau in vant, simteam ca as ramane in lumea aia pentru tot restul vietii. Imi umplea sufletul si-mi dadeau lacrimile de fericire. M-a antrenat Adrian Stefanescu, celebrul antrenor de calarie, dupa prima zi deja nu mai imi simteam picioarele din cauza febrei musculare, ca sa nu mai vorbesc ca facusem un hematom imens de toata frumusetea… in zona posterioara, ca sa zic asa. Nu mai simteam insa durerea, eram fericita ca pot sa fiu atat de aproape de cai, sa-i simt, sa invat sa-i stapanesc si sa-i rasfat. Cat despre ochii acestor nobile animale, ce sa va mai spun…! Filmarea a iesit foarte bine, n-am cazut, si tatal meu se minuna de ce am reusit sa fac pe cal. Apoi a fost saltul acela. Stiam de la oamenii din circ ca au fost cazuri in care, intr-adevar, acrobatii iesisera in afara plasei, ca fusesera accidente teribile. N-am avut insa nici o clipa senzatia de frica, pentru ca din prima am "zburat" in directia corecta si aveam o buna coordonare (dupa atatia ani de gimnastica sportiva era normal, nu?). Senzatia aceea de zbor pana sus, foarte sus, aproape de cupola circului, pe cat e de minunata, pe-atat e de greu de descris… As mai face-o si acum, oricand! Lumea circului e un alt fel de lume, in care relatia intre om si animal e una foarte speciala, in care oamenii sunt mai buni, mai demni si mai modesti. E o lume undeva, in afara celei in care traim si ne luptam noi, ceilalti, zilnic. Ei se lupta doar cu ei insisi, cu limitele lor. In rest, totul e armonie, curaj si iubire", spune Cristina Topescu.
×
Subiecte în articol: editie de colectie