x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Viitorii artisti

Viitorii artisti

20 Feb 2005   •   00:00

NOUA GENERATIE
Circul din Romania a avut artisti buni. Acest lucru poate fi demonstrat de premiile obtinute la Festivalul International de la Monte Carlo. Chiar daca unele trupe reprezentau alte tari, tot la noi s-au format.
ADRIANA PADURARU

La numai 8 ani, Rene Casselly Jr intra cu dezinvoltura in manej alaturi de cai si de elefanti
Dar oare peste cativa ani ne vom mai putea prezenta la acest festival, echivalentul Oscarului in cinematografie? Se pare ca da. Pentru ca artisti mici din tara noastra pot ajunge foarte sus. Cine a vazut prima editie a Galelor Junior organizate de Circul Globus isi poate da seama ca viitorul circului este asigurat. Copii talentati, 38 la numar, s-au intrecut in acrobatii, dresuri, dansuri, gimnastica si balet. Au avut si "concurenta": Merrylu si Rene Casselly. Acest concurs trebuia sa existe. Chiar daca se intalnesc la repetitii, chiar daca vad ce fac unii sau ce fac altii, pana nu sunt pusi fata in fata, nu-si dau seama de propria valoare. Sau de ceea ce se intampla in afara.

PROFESIONISTI. Pentru micii acrobati nu a contat varsta. La Galele Junior au ridicat, pur si simplu, sala in picioare. S-au comportat ca niste oameni mari si responsabili, intrand in manej cu un gand suprem: sa fie cei mai buni. Spectatorii au fost incantati sa descopere cat de profesionisti sunt acesti micuti, pentru care circul nu mai inseamna de mult o joaca. Ci o viitoare meserie. Totul a fost ca o poveste. Am vazut acrobatii cu Alba ca Zapada si piticii sai, exercitii la inele cu Peter Pan, hulahop, acrobatii la trapez cu o printesa hindusa, echilibristica pe monociclu si numar de maini in maini.

HARRY POTTER. Am stat de vorba cu doi dintre protagonistii spectacolului: Eduard Armeanu si Mihaita Ionescu. Edy are 12 ani. Mihaita - 11 ani. Se declara prieteni, chiar foarte buni. Si isi petrec ceva vreme impreuna, mai ales dupa ce isi termina antrenamentele. Numerele lor de acrobatie si echilibristica au fost recompensate cu premii speciale din partea juriului primei editii a Galelor Junior organizate de Circul Globus. Edy a inceput sa lucreze acum doi ani impreuna cu tatal sau. "Obiectul muncii" - rolele. Seamana foarte bine cu Harry Potter si chiar a "jucat" acest rol la Galele Circului de anul trecut. La "galele mici", Edy a starnit ropote de aplauze cu numarul sau: echilibristica pe monociclu si jonglerie cu faclii. Ce-si doreste cel mai mult Edy. Raspunsul a venit prompt: "Sa fac circ". "O sa ma las de circ doar daca, Doamne fereste, mi se intampla ceva si nu mai pot continua", a mai spus micul acrobat. Iar visul sau este ca al oricarui artist de circ: "Sa ajung la Monte Carlo si sa iau premiul cel mare". Mihaita este mai "vechi". Lucreaza cu tatal sau de cand avea 6 ani. Parintii sai executau numere de "maini in maini". I-a placut, iar acum uimeste o sala intreaga. Si nu numai din Romania, ci si din Germania, Elvetia, Arabia sau Anglia.

Mihaita, alaturi de tatal sau, Marius, intr-un impresionant numar de "maini in maini"

MUNCA. Pentru a ajunge in top, copiii muncesc. Si muncesc mult. Alti pusti de varsta lor au cu totul alte "indeletniciri" extrascolare. Dar ei, viitorii artisti de circ, intra in arena pentru a exersa… Pentru a repeta figuri noi… Pentru a reusi sa fie cei mai buni. Mai ales ca artistii mici din celelalte tari prezinta o "amenintare".

Mihaita si Edy lucreaza intre doua si patru ore pe zi. Se pregatesc temeinic. Ca niste adevarati profesionisti. Mai ales ca pasiunea lor pentru circ este foarte mare. I-am observat cat de atent se uitau la exercitiile unei trupe din Ucraina, invitata la editia din acest an a Galelor Circului Globus. Doreau sa invete cat mai mult, sa fure meserie chiar.

TRAC. Ca orice artist, si acrobatii au trac. De mici, insa, invata sa-si depaseasca temerile, pentru ca altfel, dupa clipa de neatentie, in cadrul unui concurs, pot fi depunctati. Sau, in cel mai nefericit caz, sa sufere un accident. "Cu totii avem emotii, dar trebuie sa le depasim. Mai ales daca vrem sa ajungem cei mai buni", au spus la unison atat Edy, cat si Mihaita.

DEZAMAGIRE. Oricat ar fi de mici, artistii sunt artisti. Si au nevoie de aprecierea publicului. Cea mai mare dezamagire pe care o au este faptul ca lumea pleaca imediat dupa ce ultimul numar s-a incheiat. "Nu este corect. E adevarat ca ne aplauda pe parcursul exercitiului. Dar spectacolul nu se incheie acolo. Se termina dupa iesirea din manej a tuturor celor care au participat la parada de final", a spus necajit Mihaita. Si nu putem sa spunem ca nu au dreptate. Artistul traieste din aplauze.

PREMIANTI. Scopul acestor gale a fost acela de a incuraja micii acrobati. Bagheta de Aur i-a revenit lui Rene Casselly Jr. La numai 8 ani, Rene este un actor desavarsit. Stie sa atraga publicul de partea sa: o privire inocenta cu ochii lui mari si are sala la picioare. Dar, mai ales, ii socheaza pe spectatori prin dezinvoltura cu care intra in manej alaturi de cai si de elefanti. Rene a castigat si Premiul Presei, iar sora sa, Merrylu, a fost desemnata castigatoarea locului 3 - Bagheta de Bronz - si totodata "Printesa circului". Bagheta de Argint a fost obtinuta de Alexandra Coman, tanara Peter Pan. La numai 13 ani, Alexandra a executat un foarte dificil numar la inele. Da, ati citit bine: la inele. Se stie faptul ca inelele sunt un aparat foarte solicitant pana si pentru baietii de la gimnastica, daramite pentru o fetita de 13 ani. Cu toate acestea, Alexandra si-a facut numarul perfect. Restul copiilor au primit si ei cadouri din partea sponsorilor. Dintre acestia enumeram cativa: Albertico Cretu, Cristofor Rotariu, Andrei Visan, George Postelnicu, Ilinca Alexandru, Raluca Galea, Andreea Dragomir, Andreea Barbu, Roxana Draghici, Ana Maria Tiu. Cu totii merita respectul nostru pentru tot ceea ce fac pentru viitorul circului roman. Initial, spectacolul era programat pentru trei reprezentatii. Dar, cum a avut un succes extraordinar la public, directorul Brandusa Novac a fost nevoita sa monteze intr-un timp foarte scurt "Galele laureatilor Junior", un show al celor mai buni copii-artisti de circ.

FRATII CASSELLY AU TRIUMFAT

Merrylu Casselly, printesa Circului Globus, calare pe un frumos andaluz
Rene Jr. si Merrylu Casselly sunt descendentii unei familii renumite de circ din Germania. "Suntem sase generatii germane de circ. Am fost sapte fete si trei baieti la parinti. Fiecare dintre noi si-a intemeiat o familie si acum sunt 10 familii de circari", ne-a povestit Rene Casselly, tatal celor doi copii. Rene Jr. si Merrylu au cucerit inimile publicului din tara noastra si au atras simpatia colegilor romani. Au intrat in arena alaturi de animalele familiei (patru elefanti africani si opt cai andaluzi) de la 5 ani. Micul Rene, desi are doar 8 ani, socheaza prin dezinvoltura cu care intra in manej alaturi de cai si de elefanti. Iar sora sa (13 ani), care a intruchipat nu mai putin de sase personaje in Galele Junior, pare a avea coloana vertebrala din cauciuc. Merrylu a fost Alba ca Zapada, a fost pirat al capitanului Hook, a evoluat intr-un numar de calarie combinat cu contorsionism. Am revazut-o intr-un numar de balet si in altul de dans modern. Cei doi copii repeta cu elefantii si caii aproximativ doua ore pe zi, apoi ies in oras, la cumparaturi, sau se joaca cu ceilalti copii din circ. Avand in vedere faptul ca familia Casselly este mai mult pe drumuri, este lesne de inteles ca nu se duc la scoala. Tatal lor ne-a declarat ca au un profesor particular care ii urmeaza in fiecare turneu. "In Romania nu a putut veni. Ne vom intalni cu el in Danemarca, unde vom pleca intr-un alt turneu. Profesorul le-a dat teme, cand vom ajunge in Danemarca, vor da examen. Mai primesc si prin e-mail unele notiuni, iar ei isi trimit temele", a adaugat Rene.

Botez la Circul Globus

Micuta Izabela a fost crestinata in cabina parintilor

Una dintre trupele invitate in Romania a fost Trupa Puzzanov, laureata a Festivalului International de Circ de la Monte Carlo, in 2003. Seful este Vladimir, aflat in Romania impreuna cu sotia - Alina, si fiica lor - Izabela (un bebelus de cateva luni). Trupa este mai mult pe drumuri decat acasa. Au colindat peste 25 de tari din Europa si Australia. "Acasa stam cel mult o luna, o luna si jumatate pe an. Ne-am obisnuit sa fim tot timpul pe drumuri, asa ca nu mai ducem dorul de casa. Ba chiar ne plictisim si vrem sa plecam in alta parte", ne-a spus Vladimir. Asa se explica si faptul ca si-a botezat bebelusul in cabina de la Circul Globus. "Au adus un preot si au botezat fetita chiar in cabina. Au facut totul in secret. Eu am aflat abia dupa ce se oficiase ceremonia. Mi-ar fi placut sa le fac cateva poze", a declarat directorul Circului Globus, Brandusa Novac.
×