x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cel mai bun week-end pentru a merge la schi

Cel mai bun week-end pentru a merge la schi

28 Ian 2005   •   00:00

Zapada de pe numeroase partii depaseste 100 de centimetri. De asemenea, conditiile pentru schi sunt excelente pe foarte multe dintre partiile din tara. Se anunta cel mai bun week-end pentru schi din acest an.

ALEXANDRU NASTASE

CONDITII. Saptamana aceasta a nins in mai toate statiunile montane. Partiile de schi se prezinta, in majoritate, in conditii excelente si isi asteapta turistii
O data cu reinaugurarea telescaunului de la Predeal, care va avea loc astazi, se vor deschide si partiile din Valea Dorului, de la Sinaia. Pana acum, cei care se ingrijeau de partiile de la Cota au lucrat la Predeal pentru ca instalatia de transport pe cablu de la partia Clabucet sa fie reparata si repusa in functiune. Pana acum, partiile din Sinaia au fost inchise, iar redeschiderea lor oficiala va fi facuta astazi. Singura care a fost deschisa pana acum, inca de la inceputul sezonului de schi, a fost Valea lui Karp, una dintre cele mai spectaculoase partii din tara. Zapada masoara la Sinaia 100 de centimetri, iar conditiile pentru schi sunt foarte bune. Si la Predeal, se va schia foarte bine. Zapada cazuta in aceasta saptamana a facut ca stratul de pe partie sa masoare aproximativ 160 de centimetri. Organizatorii se asteapta ca partia sa fie luata cu asalt de catre schiori. Conditii foarte bune sunt si la Busteni, unde partia a fost curatata de pietre cu utilaje speciale, iar zapada depaseste 60 de centimetri in cele mai multe sectoare ale partiei.

APUSENI. Partiile din Muntii Apuseni isi asteapta, la randul lor, turistii pentru week-end in cele mai bune conditii. Zapada atinge nu mai putin de 210 centimetri la Arieseni, in judetul Alba, si depaseste 150 de centimetri la Stana de Vale. Principala problema a zonei o reprezinta caile de acces spre cele doua partii. Mai avantajata din acest punct de vedere este statiunea Arieseni, situata pe un drum national, spre deosebire de Stana de Vale, pe care se poate ajunge pe un drum judetean. Numerosi turisti din Ungaria sunt asteptati la schi pentru sfarsitul saptamanii la aceste partii. Tot in Ardeal, in statiunea Sovata, stratul de zapada de pe partii masoara 80 de centimetri, instalatiile functioneaza, insa conditiile pentru schi nu sunt cele mai bune din cauza vremii inchise. Ieri a fost innorat, iar amenintarea cetii, dusmanul schiorilor, a fost mereu prezenta.

MARAMURES. In nordul tarii, dupa ce week-end-ul trecut a nins si a fost viscol, vermea s-a mai imbunat catre mijlocul acestei saptamani. Pe partia de la Borsa se schiaza in conditii foarte bune. La baza, stratul de zapada este de 120 centimetri, iar instalatiile functioneaza. Ieri, vremea a fost senina, iar temperatura aerului nu a coborat sub -5 grade Celsius. Conditii asemanatoare si la Vatra Dornei, unde zapada masoara aproximativ 60 de centimetri, instalatiile functioneaza, iar timpul este senin. Temperatura coborase tot pana in jurul valorii de -5 grade Celsius.

POIANA BRASOV
Partiile din Poiana Brasov se prezinta si in acest week-end in conditii foarte bune. Pe partiile de la Postavarul, stratul de zapada masoara 60 de centimetri, in vreme ce in Poiana, zapada are aproximativ 30 de centimetri. Cel mai bine sta partia Bradul, care are 76 de centimetri. Temperatura pe partia Ruia coborase ieri pana in jurul valorii de - 10 grade Celsius, in vreme ce in Poiana se inregistrau - 8 grade Celsius.

Carnavalul zapezii, pe partia Kalinderu

SERBARI. Carnavalul zapezii va contine concursuri de sanie, schi si cross montan
Autoritatile locale si responsabilii cu intretinerea partiei Kalinderu din Busteni vor organiza la sfarsitul saptamanii viitoare Carnavalul zapezii. In prima zi sunt anuntate concursuri de sanie, schi si cross montan. De asemenea, salvamontistii din Busteni si Sinaia vor oferi demonstratii de salvare si modalitati de supravietuire intr-o zona in care a avut loc o avalansa. Se va organiza si un concurs de dans in costume de carnaval. Pentru duminica, este anuntat un concurs de tir in care se vor folosi arme cu aer comprimat. De asemenea, se vor face mai multe demonstratii in caz de dezastru si mai multe concerte, precum si festivitatile de premiere pentru concursuri. In cadrul Carnavalului, se va organiza si Cupa Presei la schi si sanie.

CEA MAI TARE VACANTA LA SCHI
Partia Clabucet sosire din Predeal, 28 decembrie 2004. Fotografie trimisa de Mihai Marin, 25 ani, Bucuresti
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.

CUM SE SCHIAZA

Salvamont:

Pentru apeluri de urgenta legate de incidente pe partie, numarul unic este:
0725-82.66.68
×