x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cafeaua, bună sau rea pentru sănătate?

Cafeaua, bună sau rea pentru sănătate?

17 Apr 2018   •   18:26
Cafeaua, bună sau rea pentru sănătate?

În ultimele decenii, reputaţia cafelei a oscilat rapid. În 1991, Organizaţia Mondială a Sănătăţii considera cafeaua drept un “posibil cancerigen”. Apoi, în 2016, organizaţia a descoperit că “nu există nicio dovadă conclusivă pentru un efect cancerigen al consumului de cafea”, scrie Prevention.

În martie 2018, un tribunal din Los Angeles a hotărât că produsele din cafea, comercializate în California, trebuie să aibă avertizări privitoare la cancer. Motivul: Când cafeaua este prăjită, produce un compus numit acrilamidă, clasificat drept cancerigen în California.

“Cantităţi mari de acrilamidă au cauzat cancer pentru modelele animale, dar nu există nicio dovadă completă care să arate că există riscul de apariţie de cancer în cazul oamenilor”, potrivit unei anchetatoare a riscurilor de cancer în modelele dietetice şi profesoară adjunctă la Centrul UCLA pentru Nutriţia Umană, Catherine Carpenter.

Iată cinci motive pentru care poţi să îţi torni o ceaşcă de cafea:

1. Cafeaua poate diminua riscul de apariţie a unor  tipuri de cancer

Există peste 1.000 de compuşi în cafea, mulţi dintre aceştia având proprietăţi anticancerigene. “Boaba de cafea, în sine, are antioxidanţi în ea, care ajută la prevenirea deteriorărilor produse de radicalii liberi, deteriorări care pot duce la apariţia cancerului”, explică directoarea programului de nutriţie de la Johns Hopkins, Susan Oh, care nu a fost implicată în studiu.

Potrivit studiului, consumul de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de apariţie a leucemiei şi a melonomului, precum şi a cancerului la prostată şi a cancerului endometrial.

2. Cafeaua poate preveni diabetul de tip 2

Diabetul se află în creştere, astfel că 1.5 milioane de persoane sunt diagnosticate în fiecare an în SUA. Cercetătorii de la Universitatea Harvard sunt de părere că băutul cafelei poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, cea mai comună formă.

3. Cafeaua scade riscul de Alzheimer

Studiile din ultimul deceniu au descoperit că există o legătură între consumul de cafea şi şansele mai mici de apariţie a demenţei. Se crede că un consum mărit de cafea poate aduce beneficii creierului.

4. Cafeaua îţi poate proteja inima

Timp de decenii, pacienţii cu un ritm anormal al inimii erau sfătuiţi să evite cafeaua. În orice caz, o nouă analiză publicată în aprilie 2018 indică faptul că băutul de cafea poate normaliza bătăile inimii cu 13%.

Astfel, persoanele care consumă cafea au cu 19% mai puţine şanse să moară din cauza unor boli cardiovasculare şi 30% mai puţine şanse să facă atac cerebral.

5. Cafeaua te poate ajuta să trăieşti mai mult

Cel mai important, cercetătorii arată că oamenii care consumă cafea sunt mai puţin predispuşi la moarte prematură. Aceasta a fost concluzia unui studiu publicat în 2016 în European Journal of Epidemology, care a descoperit că băutul a patru ceşti de cafea pe zi este asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate.

 

×