x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Care este limita acceptată la cafea

Care este limita acceptată la cafea

de Florin Condurateanu    |    28 Dec 2020   •   19:37
Care este limita acceptată la cafea

Umblă în popor o serie de ziceri despre obiceiuri sănătoase sau nesănătoase, dar nu toate sunt adevărate. Mai ales în legătură cu unele tabieturi se împrăştie legende care sunt alături de adevăr.


 

Îi auzi pe câte unii: „M-am enervat la serviciu, pipez o ţigară să mă liniştesc!”. Alţii susţin cu tărie că o ţigară le sporeşte concentrarea, capătă cu fumul de tutun o limpezime a minţii. Lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Fumatul unei ţigări te agită, nu te calmează, iar în privinţa creşterii capacităţii de concentrare, nici în această direcţie ideea vehiculată prin telefonul fără fir nu se adevereşte. Tutunul inhalat creează spasme pe vase, nu e de ajuns că ele au diametrul micşorat de depunerile de grăsimi pe pereţi, le „strânge” şi spasmul vascular provocat de tutun. Ca atare, circulaţia sângelui este prejudiciată. Organele nu mai sunt irigate cum trebuie, iar cu o cantitate de sânge diminuată creşte tensiunea nervoasă. Şi, apropo de starea de linişte de la fumat, mai apare un dezavantaj. Pe trahee, pe bronhii există nişte cili, nişte picioruşe ivite din ţesuturi şi mucoasele pulmonare, care se mişcă în aceeaşi direcţie, par un lan de grâu unduit ordonat de vânt. Aceşti cili seamănă cu un covor rulant, care mişcându-se în aceeaşi direcţie transportă mucozităţile spre eliminare. Tutunul paralizează 10-15 minute aceşti cili mişcători şi secreţiile nu mai sunt cărate de acest covor rulant, ele trebuie eliminate atunci prin tuse. Halal stare de calm după ţigară! 

A fost o vreme în care cafeaua figura pe lista neagră a obiceiurilor de evitat, ceaşca cu cafea se zicea că aduce numai rele. Cu timpul, ştiinţa a şters cafeaua de pe lista tabieturilor nocive. Am întrebat în emisiunile mele cardiologi importanţi, care este limita acceptată de ceşti de cafea. Au răspuns că fiecare om are un prag al lui, unii simt galopul inimii după o ceaşcă de cafea, alţii după 3-4. Trebuie să ştii care este limita de cafea până la care nu se strică starea organismului şi să te opreşti înainte de acest prag. 

 

 

×