x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ce este blefaroplastia și cine sunt candidații potriviți pentru intervenție?

Ce este blefaroplastia și cine sunt candidații potriviți pentru intervenție?

23 Aug 2023   •   15:00
Ce este blefaroplastia și cine sunt candidații potriviți pentru intervenție?

Fața poate căpăta un aspect obosit și îmbătrânit dacă apar cearcănele și pielea lăsată în jurul ochilor. Din fericire, există o soluție ce poate fi abordată în cabinetul unui medic estetician, și anumite blefaroplastia. Dacă și tu îți dorești să îți schimbi radical aspectul feței și să ai parte de o reîmprospătare a aspectului tău fizic, ia legătura cu un specialist și află mai multe despre o astfel de procedură.

Ce este blefaroplastia?

Blefaroplastia este operația de corectare a pleoapelor căzute sau lăsate, ce poate presupune, după caz, îndepărtarea excesului de piele și grăsime și repoziționarea mușchilor, astfel încât fața să capete un aspect mai tânăr și mai odihnit. Există două tipuri principale de blefaroplastie, superioară și inferioară, în funcție de zona care are nevoie de intervenție. Acestea pot fi realizate separat sau în combinație, în funcție de necesitățile și dorințele pacientului.

Pe lângă beneficiile clare din punct de vedere estetic, blefaroplastia poate aduce și niște beneficii funcționale. Există persoane care se pot confrunta cu un exces major de piele în zona pleoapei superioare, exces care poate duce la obstrucționarea vederii. Așadar, în astfel de situații, procedura devine mai mult decât necesară.

Cui i se recomandă blefaroplastia?

Procedura este dedicată tuturor persoanelor care doresc o rejuvenare la nivelul feței. Pot apela la procedură cei care au de-a face cu pungi sub ochi și cu exces de piele în regiunea pleoapelor, care poate sau nu să obstrucționeze câmpul vizual. Ptoza pleoapelor și pierderea elasticității pielii este un rezultat al procesului normal de îmbătrânire, care favorizează apariția liniilor fine și a ridurilor. Așadar, blefaroplastia poate fi combinată cu mai multe tipuri de proceduri estetice, precum liftingul facial, care să corecteze și regiunea frunții, unde se formează frecvent riduri.

Pregătire și recuperare

Înainte de intervenție, este esențial ca pacientul să discute detaliat cu medicul despre așteptările și preocupările sale legate de blefaroplastie. Medicul va explica în detaliu procedura, potențialele riscuri și rezultatele la care acesta se poate aștepta. Acesta este momentul în care pacientul trebuie să clarifice toate întrebările și să înțeleagă pe deplin ce implică intervenția chirurgicală, pentru ca recuperarea să decurgă optim. Recomandările de bază pentru pacienți, înainte de procedură, includ renunțarea la fumat, evitarea medicamentelor care pot spori sângerarea, dar și realizarea unui control oftalmologic și a unui set complet de analize de sânge.

Procedura chirurgicală în sine constă în realizarea unei incizii în pliul natural al pleoapei, sub anestezie locală sau generală, în funcție de complexitatea cazului. Medicul chirurg îndepărtează sau rearanjează țesutul în exces și apoi închide incizia cu fire de sutură. Durata intervenției poate varia în funcție de fiecare caz în parte.

Pentru a preveni sângerarea și apariția edemului, pacientul va trebui să mențină capul într-o poziție verticală timp de 24-48 de ore după procedură. Medicul poate recomanda și aplicarea de gheață, a unor geluri speciale și a medicamentelor. După aproximativ o săptămână, se vor îndepărta firele de sutură, însă va rămâne o cicatrice cu o nuanță ușor roz, culoare care se va atenua treptat de-a lungul timpului. Pot apărea efecte adverse precum lăcrimare sau uscarea ochilor, vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină. Însă, și acestea dispar într-un timp scurt.

Blefaroplastia este o intervenție chirurgicală care are ca scop îmbunătățirea aspectului estetic al pleoapelor. Pentru o recuperare optimă și niște rezultate impresionante, este recomandat ca pacientul să urmeze recomandările medicului atât înainte, cât și după procedură. Astfel, șansele de apariție a manifestărilor neplăcute vor fi mult mai mici.

×