x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Dinții sănătoși se păstrează în câțiva pași

Dinții sănătoși se păstrează în câțiva pași

de Paul Bardasu    |    02 Mar 2023   •   06:20
Dinții sănătoși se păstrează în câțiva pași

O dantură sănătoasă înseamnă un organism sănătos, iar atenția sporită acordată igienei orale te poate ajuta să elimini riscurile apariției afecțiunilor dentare și a complicațiilor pe care acestea le pot dezvolta.

Pe lângă faptul că, odată răul făcut, costurile de reparare a dinților sunt enorme, igiena cavității orale este extrem de importantă pentru a ajuta organismul să lupte cu bacteriile și microbii cu care poate lua contact. Gura este una dintre zonele prin care acestea pot pătrunde în organism, de aceea cu cât păstrăm cavitatea orală mai curată, cu atât organismul reușește să facă față inamicilor din mediul extern. Dinții sănătoși se pot păstra mult timp, dacă se respectă câteva reguli. 

Cabinetele de stomatologie din România oferă servicii scumpe, pentru a menţine sănătatea danturii unui popor care foloseşte cel mai puțin din UE pastă de dinți și care îşi schimbă periuţa de dinţi la fiecare doi ani! Această stare de fapt s-ar schimba dacă oamenii ar înţelege că avem atât de multe motive pentru a ne menţine o dantură sănătoasă. Începând de la frumuseţea zâmbetului, nevoia de a mesteca hrana și dorinţa de a avea un organism sănătos.

1. Îngrijirea dinților începe cât mai devreme

Unul din patru copii dezvoltă semne ale cariilor dentare înainte de a începe şcoala. Jumătate dintre cei cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani au carii. Îngrijirea dentară ar trebui să înceapă de îndată ce apare primul dinte al unui copil, de obicei în jurul vârstei de şase luni. Primii dinţi ai copilului pot fi curăţaţi cu periuţe de dinţi speciale, cu peri extrem de moi şi cu pastă de dinţi pentru copii.

2. Fluor, dar nu în exces!

Folosește suficient - dar nu prea mult - fluor. Cel mai important element în domeniul sănătăţii orale este fluorul, care întăreşte smalțul, făcându-l mai puţin predispus să se descompună. În SUA, de exemplu, apa este fluorurată, în timp ce la noi este clorinată. Multe dintre pastele de dinţi conţin acest element. De asemenea, și unele tipuri de apă de gură. Fluorura ar trebui să fie utilizată cu moderaţie la copiii mici.

3. Periaj de două ori pe zi şi aţa dentară zilnic

Bolile gingiilor şi apariţia cariilor dentare rămân probleme majore - şi nu doar pentru persoanele în vârstă. Trei sferturi dintre adolescenţi au gingii care sângerează, potrivit statisticilor. Un periaj de două ori pe zi menține atât dinții, cât și gingiile curate. Iar ce nu rezolvă periuța definitivează ața dentară.

4. Clătește-te sau mestecă gumă fără zahăr după mese

În plus faţă de periaj şi folosirea aței dentare, clătirea gurii cu o soluţie antibacteriană poate ajuta la prevenirea problemelor dentare. Guma de mestecat fără zahăr după o masă, de asemenea, poate proteja prin creşterea fluxului de salivă, care elimină în mod natural bacteriile şi neutralizează acidul.

5. Atenție la lovituri!

Ferește-te de lovirea dinţilor. Activităţile sportive şi de agrement construiesc organisme sănătoase, dar ele pot reprezenta o ameninţare pentru dinţi. Asigură-te, însă, că întotdeauna folosești echipament de protecţie corespunzător pentru activităţile desfăşurate, altfel s-ar putea să ai nevoie de servicii de implantologie pentru a înlocui dinții deteriorați. Și costă!

6. Nu fuma

Petele de tutun afectează dinții şi cresc semnificativ riscul de boli ale gingiilor şi a cancerului oral. Dacă ești fumător sau stai frecvent lângă cei care fumează, trebuie să oprești aceste obiceiuri.

7. Mănâncă inteligent

O dietă sănătoasă este esenţială pentru sănătatea dinţilor şi gingiilor. Consumă alimente integrale, inclusiv nuci, fructe, legume şi produse lactate, care vor furniza substanţele nutritive de care ai nevoie. Unii cercetători cred că omega-3 poate reduce, de asemenea, inflamaţia.

8. Evită zahărul

Atunci când bacteriile din gură descompun zaharuri simple, ele produc acizi care pot eroda smalțul dinţilor, deschizând calea spre degradare. Băuturile care conţin zahăr, inclusiv băuturile răcoritoare şi băuturile din fructe, reprezintă o ameninţare, deoarece oamenii au tendinţa de a le sorbi, crescând nivelul de acid din cavitatea bucală pe o perioadă lungă de timp.

9. Controlul periodic

Cei mai mulţi experţi recomandă un control stomatologic la fiecare 6 luni – mai des dacă ai probleme, cum ar fi boli ale gingiilor. În timpul unui examen de rutină, medicul dentist îndepărtează placa dentară, dar și verifică semne timpurii ale cancerului oral. Nouă din 10 cazuri de cancer oral pot fi tratate dacă este găsit destul de devreme.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: dintii sanatosi igiena dantura