Iată care sunt motivele pentru care este recomandat să respiri pe nas atunci când temperaturile sunt scăzute:
Umiditate
Nasul filtrează și umidifică aerul înainte ca acesta să ajungă în plămâni. Atunci când respirăm pe gură, aerul este inspirat direct în plămâni, ceea ce poate duce la o inhalare de aer rece și uscat, care poate irita căile respiratorii și provoacă senzația de uscăciune în gât.
Încălzirea aerului
Nasul încălzește și umidifică aerul înainte de a ajunge în plămâni. Acest proces ajută la menținerea unei temperaturi și grad de umiditate optime în tractul respirator. Astfel că respirația pe gură permite aerului rece să ajungă direct în plămâni, ceea ce poate provoca disconfort și iritații ale căilor respiratorii.
Protecția împotriva infecțiilor
Nasul conține mucoase și fire de păr care ajută la filtrarea particulelor și la prevenirea intrării microorganismelor în plămâni. Respirația pe nas contribuie la acest proces de filtrare și poate reduce riscul de infecții respiratorii.
Păstrarea căldurii
Inspirarea aerului rece direct prin gură poate duce la pierderea căldurii din corp mai rapid decât atunci când respirăm pe nas. Nasul contribuie la încălzirea aerului înainte ca acesta să ajungă în plămâni. Prin urmare, respirația pe nas atunci când temperaturile sunt scăzute are rolul de a proteja căile respiratorii, potrivit cnet.com., citat de dcnews.ro.