Popularitatea semințelor de chia a crescut constant în ultimii ani, unii specialiști afirmând că acestea ar conține proteine superioare celor de origine animală, cum ar fi ouăle și carnea.
Proteina este un nutrient esențial pentru construirea și repararea țesuturilor corpului. Alimentele de origine animală, cum ar fi carnea de pui și de capră, sunt în top, cu 25-26 de grame de proteine/100 de grame, în comparație cu 16-17 grame de proteine din semințele de chia. Cu toate acestea, semințele de chia conțin toți cei zece aminoacizi esențiali, în special arginină, leucină, fenilalanină, valină și lizină, făcându-le o sursă completă de proteine. Un studiu efectuat pe șobolani diabetici a arătat că proteina din semințe de chia îmbunătățește controlul zahărului din sânge și a reduce inflamația, scrie indianexpress.
Grăsimea este un alt nutrient important care oferă energia necesară și ajută la absorbția anumitor vitamine. În timp ce ouăle, carnea de pui și de capră sunt bogate în grăsimi, cu 14-22 de grame/100 de grame, semințele de chia oferă un conținut de grăsime puțin mai mare, de circa 30 de grame.
Semințele de chia depășesc alimentele de origine animală în privința mineralelor, oferind fosfor (860–919 mg/100 g), calciu (456–631 mg/100 g), potasiu (407–726 mg/100 g) și magneziu (335–449 mg/100 g). Alimentele de origine animală sunt, de asemenea, bogate în minerale, în principal calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și zinc, dar în cantități mai mici.
Semințele de chia sunt o sursă remarcabilă de fibre, un nutrient esențial care susține sănătatea digestivă, metabolismul și gestionarea greutății. În timp ce ouăle, pasărea, carnea de capră sau alte alimente de origine animală care conțin puține sau deloc fibre, semințele de chia, cu 34,4 g/100 g de fibre, au o cantitate mai mare decât toate celelalte alimente, cum ar fi semințele de in, quinoa, semințele de dovleac sau migdalele.
Proteinele animale sunt mai ușor absorbite de organism
Cu toate acestea, în timp ce semințele de chia pot oferi unele beneficii unice, proteinele de origine animală precum ouăle și carnea sunt foarte hrănitoare. Proteinele de origine animală sunt adesea mai biodisponibile, ceea ce înseamnă că organismul poate absorbi și utiliza cu ușurință nutrienții pe care îi conțin. De exemplu, ouăle sunt una dintre cele mai bune surse de colină, un nutrient important pentru sănătatea și dezvoltarea creierului. În plus, carnea este o sursă excelentă de fier, zinc și vitamina B12, care poate fi dificil de obținut din surse vegetale.
Cu toate acestea, sportivii, inclusiv jucătorii de cricket, fotbaliștii, luptătorii UFC și culturistii optează pentru diete pe bază de proteine din plante în detrimentul celor de origine animală. Conținutul scăzut de grăsimi saturate și colesterol, recuperarea mai rapidă, reducerea inflamației și a stresului oxidativ, fezabilitatea generală a depozitării și durabilitatea proteinelor pe bază de plante i-au încurajat pe sportivii profesioniști să renunțe la alimentele de origine animală.
Semințele de chia trebuie incluse într-o dietă combinată
Un studiu Nutrition Source al Școlii de Sănătate Publică Harvard spune că „60% din uleiul din semințele de chia provine din acizi grași omega-3. În studiile pe animale și pe oameni, acizii grași omega-3 au demonstrat un efect benefic asupra sănătății cardiovasculare (scăderea colesterolului, reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, prevenirea cheagurilor de sânge, reducerea inflamației). Încărcarea de fibre reduce lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul rău și, având în vedere digestia lui lentă, evită creșterea zahărului în organism, pe lângă senzația de sațietate pe termen lung.
O cercetare realizată asupra a „peste 63.000 de chinezi a arătait că cei cu cel mai mare aport de acizi grași omega-3 din fructe de mare și surse vegetale aveau un risc redus cu 17% de mortalitate cardiovasculară, în comparație cu cei care aveau cel mai mic aport de acizi grași. Studiile pe animale au arătat că semințele de chia pot afecta în mod benefic nivelul colesterolului, pierderea în greutate și creșterea sațietății.
Cu toate acestea, revizuirile literaturii și studiile controlate la oameni nu au arătat un beneficiu specific al semințelor de chia asupra factorilor de risc cardiovascular, inclusiv greutatea corporală, tensiunea arterială, nivelul lipidelor, zahărul din sânge și inflamația. Aceste descoperiri afirmă că semințele de chia nu acționează singure pentru a aduce beneficii sănătății umane, ci pot contribui la prevenirea bolilor atunci când sunt încorporate ca parte a unei diete variate pe bază de plante și a altor comportamente sănătoase de viață.”
Alte alimente benefice
Turmericul bogat în nutrienți, ashwagandha, amla și nuca de cocos fac parte din mesele zilnice ale indienilor încă din vremurile vedice. Cu toate acestea, quinoa, fructele de acai, spirulina, matcha și semințele de chia devin rapid o parte a dietei indiene. Încorporarea acestor alimente într-o dietă echilibrată și variată poate oferi numeroase beneficii, în special pentru vegetarieni.
Fiecare individ are nevoi nutriționale diferite în funcție de vârstă, sex, greutate, stare de sănătate și nivelul de activitate fizică. Alegerile dietetice în India pot fi influențate de o varietate de factori, cum ar fi convingerile personale, preocupările etice și tradițiile culturale. Prin urmare, este esențial săca alegerile dietetice să fie abordate cu o minte deschisă și să fie luați în considerare toți factorii care pot afecta sănătatea și bunăstarea. De asemenea, este important să fie cunoscute riscurile potențiale asociate cu anumite alegeri alimentare, cum ar fi deficiențe de nutrienți, intoleranțe alimentare sau reacții adverse la anumite alimente.
În concluzie, în timp ce semințele de chia pot oferi beneficii nutriționale unice, proteinele de origine animală, cum ar fi ouăle și carnea, sunt, de asemenea, foarte hrănitoare și pot oferi beneficii suplimentare față de sursele pe bază de plante. În cele din urmă, cea mai bună dietă este cea care satisface nevoile, preferințele și stilul de viață individual, promovând în același timp sănătatea și bunăstarea optime.