x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Hipoalergenice sau testate dermatologic?

Hipoalergenice sau testate dermatologic?

de Andrada Floria    |    12 Feb 2008   •   00:00

Oferta de produse cosmetice de pe piaţă este la ora actuală atât de variată, încât alegerea cremelor este din ce în ce mai dificilă. În primul rând, produsele cosmetice trebuie să fie sigure pentru pielea noastră. Să nu ne provoace iritaţii sau alergii.

Oferta de produse cosmetice de pe piaţă este la ora actuală atât de variată, încât alegerea cremelor este din ce în ce mai dificilă. În primul rând, produsele cosmetice trebuie să fie sigure pentru pielea noastră. Să nu ne provoace iritaţii sau alergii.

 

 

Producătorii de cosmetice

s-au gândit la acest lucru şi au înscris pe etichetele cremelor mesaje precum “Produs hipoalergenic” sau “Testat dermatologic”. Aceste mesaje au menirea de a-i asigura pe consumatori că produsele respective nu prezintă riscuri asupra sănătăţii pielii. Cum stau de fapt lucrurile în cazul cremelor hipoalergenice şi al celor testate dermatologic ne explică dr Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog în cadrul Spitalului Clinic Colentina. Atunci când folosim un produs cosmetic există riscul să facem o iritaţie sau o alergie. Aceşti doi termeni sunt foarte diferiţi. Iritaţia se produce instantaneu sau în 48 de ore de la aplica­rea cremei şi se manifestă strict pe zona de contact. Pielea se inflamează şi apare pe zona respectivă senzaţia de mâncărime sau de arsură, însoţită de roşeaţă. Cât pri­veşte alergia la produse cosmetice, aceasta afectează nu doar zona de contact, ci se extinde pe porţiuni extinse de piele.

 

Iritaţia este declanşată de anumite substanţe cunoscute pentru potenţialul lor iritativ şi poate apărea la oricine. În schimb, alergiile apar doar la persoanele cu un teren alergic, iar substanţele care pot provoca alergii sunt specifice fiecărei persoane în parte. “În cazul produselor hipoalergenice, producătorii au scos din cremele respective substanţele care ar pu­tea declanşa iritaţii şi pe cele cunoscute pentru riscul ridicat de alergii. Apoi, aceste cre­me au fost testate pe subiecţi cu pielea sensibilă. Cu toate acestea, aceeaşi cremă, chiar dacă e hipoalergenică, poate să fie po­trivită unui număr mare de persoane, iar câteva să facă alergie”, arată specialistul.

 

 

 

TESTATE. Mesajul “Produs testat dermatologic” înseamnă că produsul a fost testat pe un număr de subiecţi cu toate tipurile de ten înainte de a fi pus în vânzare. Însă, chiar dacă rezultatele testelor realizate de producători au fost favorabile, acest lucru nu le oferă cumpărătorilor certitudinea că nu vor face iritaţii sau alergii de la crema respectivă.

 

 

 

RECOMANDARE. Conform spe­cialis­tului nostru, cel mai sigur este ca, dacă ştim că avem un teren alergic, să cumpărăm creme hipoalergenice. Iar înainte de a le utiliza pe o porţiune mare de piele, să le testăm pe o zonă limitată. Dacă după 24 de ore nu apare nici o reacţie, abia a­tunci putem folosi crema pe toată pielea.

×
Subiecte în articol: cosmetica