Nu puțini sunt cei care, la schimbarea dintre anotimpuri, se pricopsesc cu răceli puternice și cu stări puternice de oboseală, fără a avea vreun motiv concret. Acestea sunt semnale transmise de organismele noastre atunci când acestea nu sunt suficient de puternice pentru a face față schimbărilor bruște de temperatură. DIn fericire, cu îndrumarea unui medic specialist putem apela la numeroase remedii, inclusiv naturiste, care să ne ajute organismul. Analizele medicale sunt primele lucruri care pot identifica direct probleme noastre de sănătate și, în baza acestora, medicul decide care sunt următorii pași ce trebuiesc urmați.
O oboseală accentuată resimțită tot mai des ridică, în primă fază, semne de întrebări asupra unei bune funcționări a ficatului. De obicei, Silimarina este prima opțiune a oamenilor atunci când vine vorba de protecția ficatului, datorită efectelor ei rapide asupra refacerii celulei hepatice.
Iată care sunt alimentele recomandate de consumat toamna pentru a-ți ajuta organismul să fie puternic pe perioada sezonului rece:
Omega-3
Acizii din Omega-3 sunt consideraţi esenţiali pentru organismul uman iar consumul lor este recomandat periodic, cu precădere în sezonul rece. Deoarece aceşti acizi nu pot fi produşi de organismul uman, singura opţiune este administrarea lor pe cale orală, fie dintr-o alimentaţie bogată în Omega-3, fie din suplimente alimentare. Alimentele care conţin o cantitate mare de Omega-3 sunt: peştele, fructele de mare, seminţele de in, uleiul de rapiță şi soia, nucile, bananele, fructele de pădure,avocadoul, ananasul.
Lipsa de Omega-3 din organism se resimte prin oboseală, depresie, dureri articulare, păr şi unghii terne.
Vitamina C
De obicei, când spunem vitamina C ne gândim în primă fază la lămâi şi limonadă, însă există mult mai multe fructe ce conțin o cantitate chiar mai mare din această vitamină. Astfel, pentru ca organismul nostru să acumuleze o cantitate cât mai mare din această vitamină ce stă la baza unei imunităţi puternice, trebuie să consumăm următoarele fructe: suc de cătină, coacăze negre, kiwi. Din categoria legumelor bogate în vitamina C, campioni sunt broccoliul şi ardeiul iute, urmate de pătrunjel şi cimbru.
Mineralele
Majoritatea medicilor recomandă să consumăm produsele locale specifice sezonului în care ne aflăm, pentru a scădea riscul ca acestea să fie contaminate cu prea multe chimicale, dar mai ales pentru că nutrienţii conținuți de acestea sunt cel mai uşor acumulaţi de organism în acea perioadă. Deşi gutuile nu sunt nişte fructe aflate în topurile alimentelor recomandate pentru imunitate, acestea au un conținut mare de fibre ce ajută digestia, antioxidanţi, fier, cupru şi zinc. Conţinutul mare de minerale ajută la producerea celulelor roşii în sânge, ajutând la oxigenarea întregului organism.
Pentru a avea un organism puternic avem nevoie, de asemenea, pe lângă o alimentaţie corectă şi echilibrată, de un stil de viaţă cât mai sănătos. Petrecerea unui timp zilnic în aer curat, efectuarea mişcării fizice şi respectarea orelor de somn recomandate pentru odihnă, contribuie la un echilibru interior ce ne întăreşte corpul şi mintea.
Sursa foto: Shutterstock