x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Îți cade părul? Află care sunt cauzele

Îți cade părul? Află care sunt cauzele

19 Dec 2017   •   19:20
Îți cade părul? Află care sunt cauzele
Sursa foto: LittleBee80/Getty Images/iStockphoto

Problemele legate de căderea părului apar mai ales la bărbați, după o anumită vârstă, însă femeile nu sunt ferite cu totul de ele. Chiar dacă nu se confruntă atât de frecvent cu calviția, căderea părului e mai degrabă o problemă feminină, iar femeile sunt mult mai afectate de ea, din cauza importanței acordate podoabei capilare. Cauzele pentru cădearea părului pot varia, de la simple deficite de vitamine, până la afecțiuni mai serioase. Iată câteva dintre acestea:

Stresul. Orice fel de traumă psihică, precum un accident, o operație, o boală gravă provoacă un nivel crescut de stres în organism iar acesta se poate traduce prin subțierea și căderea părului. Acest lucru se întâmplă pentru că stresul intervine în ciclul de viață obișnuit al firului de păr. În mod normal, acesta trece prin trei etape, una de creștere, una de stagnare și o a treia de final. Stresul reduce foarte mult perioada de stagnare, „împingând” ciclul spre final. În general, efectele se fac simțite la trei sau chiar șase luni de la șocul inițial. Totuși, vestea bună este că părul își revine după ce stresul trece.

Sarcina. Este un tip de stres psihic care poate provoca pierderea părului. În plus, în timpul sarcinii nivelul hormonal din organism este foarte ridicat, fapt care contribuie și el la căderea părului. Totuși, de cele mai multe ori, după naștere se înregistrează cele mai multe cazuri, mai ales la femeile care trec printr-un travaliu lung și chinuitor.

Prea multă vitamina A. Dacă exagerați cu suplimentele care conțin vitamina A, trebuie să vă așteptați și la efecte secundare. Doza zilnică recomandată de vitamina A este de 5000 de unități, pentru adulți. Suplimentele pot conține chiar și 2.500 până la 10.000 de unități, iar excesul de vitamina A este nociv pentru organism.

Lipsa proteinelor. Dacă nu consumi suficiente proteine, organismul le va raționaliza, pentru a beneficia de ele organele importante. Astfel că părul ( fără de care creierul consideră că putem supraviețui) va trece în plan secund. Căderea părului se constată la două, trei luni de la scăderea consumului de proteine, astfel că nu e întotdeauna corect asociată cu această scădere. Dacă ai hotărât să renunți la carne, principala sursă de proteine, interesează-te care sunt variantele alternative din care le poți obține.

Hipotiroidismul. Atunci când glanda tiroidă nu este suficient de activă în organism, nivelul hormonilor produși de ea este scăzut, afectânt metabolismul. Acest lucru poate duce la căderea părului. Totuși medicamentele pe bază de hormoni sintetici care se prescriu de obicei în astfel de cazuri vor ajuta inclusiv la reglarea părului. Atunci când nivelul hormonal optim este restabilit, va începe să crească din nou și părul.

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: caderea parului