x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Anestezie pe nemâncate

Anestezie pe nemâncate

de Steluta Indrei    |    25 Mar 2008   •   00:00

“Mâine de dimineaţă să nu mâncaţi şi să nu beţi nimic pentru că vă operăm.” Asta aud toţi pacienţii care urmează să sufere o operaţie ce necesită anestezie generală. Dar de ce anestezia generală se face pe nemâncate?

“Mâine de dimineaţă să nu mâncaţi şi să nu beţi nimic pentru că vă operăm.” Asta aud toţi pacienţii care urmează să sufere o operaţie ce necesită anestezie generală. Dar de ce anestezia generală se face pe nemâncate? Ne explică dr Ovidiu Lazăr, medic primar anestezie terapie intensivă la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei.

Anestezia generală, indusă prin admi-nistrarea unor doze mari de substanţe hipnotice, afectează funcţia respiratorie a pacientului. Aceleaşi substanţe anestezice care acţionează la nivelul talamusului anulează şi reflexul de deglutiţie. Din această cauză există riscul ca alimentele din stomac să fie aspirate în bronhii, ceea ce duce la asfixia pacientului.

“Această complicaţie numită bronho-pneumonie de aspiraţie reprezintă cel mai redutabil eveniment nedorit ce poate apărea pe parcursul anesteziei. Bronho-pneumonia de aspiraţie are o rată de mortalitate de 80%”, precizează medicul anestezist Ovidiu Lazăr.

 

 

Prevenirea complicaţiilor

Pentru a preveni această complicaţie gravă este important să nu existe nimic în stomac în momentul anesteziei generale. De aceea, medicul anestezist recomandă pacientului să nu mănânce nimic cu 8 ore înaintea intervenţiei chirurgicale. În cazul copilului de vârstă mică, restricţia alimentară trebuie să fie cu 2-3 ore înainte de anestezie.

Ce se întâmplă însă în cazul intervenţiilor chirurgicale de urgenţă? Şi în aceste cazuri există metode de prevenire a inhalării alimentelor spre plămâni. Fie se efectuează spălătură gastrică (se aspiră resturile alimentare din stomac cu ajutorul unei sonde), fie se administrează medicamente antiemetice (metoclopramid) sau medicamente pentru scăderea acidităţii gastrice (omeprazol). Potrivit medicului Ovidiu Lazăr, o altă metodă aplicată pentru a preveni refluxul alimentelor în căile respiratorii este manevra Sellick. În timpul inducţiei anestezice, asistentul de anestezie realizează o compresie asupra gâtului (în zona esofagului), astfel încât să blocheze trecerea unor resturi alimentare spre trahee.

 

TENDINŢĂ. Principiile moderne în anestezie terapie intensivă presupun utilizarea pe cât posibil a unor doze reduse de substanţe hipnotice (opiacee), responsabile de majoritatea efectelor adverse postoperatorii. Scopul: diminuarea senzaţiilor de greaţă, vomă, ameţeli acuzate de pacient după operaţie, recuperarea rapidă, creşterea gradului de confort al pacientului, reducerea duratei de spitalizare. “Anestezia este un rău necesar. Secretul unei anestezii reuşite stă în ştiinţa anestezistului de a doza substanţele hipnotice astfel încât pacientul să fie în siguranţă”, remarcă dr Ovidiu Lazăr.

×
Subiecte în articol: anestezie de ştiut