Probabil multi suferinzi cu afectiuni cardiovasculare se vor simti neindreptatiti citind urmatoarele randuri! Ei nu au uitat recomandarile facute in timpul iernii, privind efectele periculoase ale temperaturilor scazute asupra inimii bolnave si precautiile care se impun. S-ar fi asteptat probabil ca vara sa fie o perioada usor de suportat. Cu toate acestea lucrurile nu stau deloc asa!
Temperaturile ridicate (hipertermia) produc un efect devastator asupra organismlui. Cand corpul se supraincalzeste, ajungand la temperaturi de peste 39,5-40 grade C, se declanseaza procese biologice care afecteaza toate organele (creier, ficat, rinichi, plaman, inima, muschi), cu consecinte grave, uneori fatale. Din fericire, organismul are capacitatea de a preveni acest fenomen, prin mecanisme adaptative care urmaresc racirea corpului, in principal transpiratia si vasodilatatia vaselor de sange din piele. Transpiratia abundenta se evapora pe suprafata pielii si, astfel, temperatura corpului scade, proces conditionat de umiditatea mediului extern (daca aceasta e prea ridicata evaporarea se face mai greu). Prin dilatatia vaselor din piele un mai mare volum de sange este adus la suprafata pielii si racit. Aceste mecanisme sunt, de obicei, suficiente pentru oamenii sanatosi, dar se dovedesc ineficace in cazul copiilor mici (sub 4 ani), a varstnicilor si persoanelor cu afectiuni cronice, expunand la grave complicatii.
Daca ne referim la bolnavii cardiaci, vasodilatatia produce scaderea presiunii arteriale si cresterea frecventei cardiace, inima trebuind sa pompeze mai rapid, intr-un sistem vascular largit. In acelasi timp, pierderea lichidelor prin transpiratie (daca nu sunt corectate printr-o hidratare corecta) afecteaza volumul fluidelor din organism si, implicit, cel circulant. Cu alte cuvinte inima este nevoita sa desfasoare un efort mai intens, care depaseste capacitatea sa functionala, lucru vizibil mai ales cand temperaturile caniculare se mentin o perioada mai indelungata. In aceste conditii, crizele dureroase din cardiopatia ischemica se inmultesc, pot aparea tulburari de ritm, decompensari ale bolnavilor cu insuficienta cardiaca, creste riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Persoanele cu hipertensiune arteriala pot prezenta scaderi ale valorilor tensionale, de aceea presiunea arteriala trebuie verificata mai des si trebuie discutat cu medicul asupra eventualitatii ajustarii temporare a dozelor de medicamente. Pe de alta parte, unele medicamente recomandate bolnavilor cardiaci (diuretice, betablocante, blocante ale canalelor de calciu, unele antiaritmice) pot interfera in procesul de adaptare la temperaturile verii. Multi cardiaci folosesc, de exemplu, diuretice, medicamente care elimina surplusul de apa din organism. Acest lucru se suprapune insa pierderilor crescute prin transpiratie, putand duce la deshidratare severa. Betablocantele sunt medicamente care scad frecventa cardiaca si impiedica astfel reactivitatea la temperatura crescuta.
In concluzie, inima este periculos suprasolicitata in timpul temperaturilor caniculare, iar bolnavii cu afectiuni cardiovasculare trebuie sa fie atenti atat la agravarea simptomelor cardiace, cat si la aparitia semnelor de insolatie, care se instaleaza mai usor, din cauza ineficientei sistemelor fiziologice de racire a organismlui.
Se recomanda evitarea iesirii din casa intre orele 10 :00 si 17 :00, cand temperaturile externe ating valori maxime. Deseori insa chiar temperaturile din locuinte sunt periculos crescute, asa incat daca nu dispuneti de un aparat de aer conditionat sau ventilator (desi acestea din urma devin ineficiente la temperaturi de peste 30-32 de grade) incercati sa petreceti cateva ore in spatii dotate cu aer conditionat. Imbracati-va lejer, faceti dusuri caldute de mai multe ori pe zi si hidratati-va suficient, cu apa, nu cu sucuri dulci sau bauturi alcoolice!