x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Colesterolul, Scaraoţchi sau Făt-Frumos

0
Autor: Florin Condurateanu 22 Sep 2009 - 00:00
Colesterolul, Scaraoţchi sau Făt-Frumos /iSTOCKPHOTO
Vezi galeria foto

Colesterolul este "un lung prilej de vorbe şi de ipoteze". Vers al sprintenului şi talentatului Topârceanu, care nu ştim dacă avea sau nu avea colestrolul crescut. Cei mai mulţi oameni pun în lanţuri colesterolul, considerându-l Scaraoţchi. Dar sunt şi unii specialişti care se pricep şi care afirmă că fără colesterol viaţa n-ar putea să existe.



Cu alte cuvinte, cum că acest colesterol poate fi considerat Făt-Frumos. Zic savanţii că viaţa n-ar putea curge fără colesterol, deoarece acesta creează hormoni şi este sursă de elemente de construcţie a ţesuturilor.

Gura târgului
Explică cum este atât de complexă povestea colesterolului profesorul doctor Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă de la Spitalul Clinic Fundeni, în acelaşi timp, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului. Trebuie pornit totul de la faptul că aproximativ 70%-75% din colesterolul existent în corpul nostru este fabricat de propriul ficat. Restul este colesterolul ce vine din mâncare. Deci, practic, cu o dietă sănătoasă poţi reduce colesterolul, dar numai cu 10%-15%. Însă prin a mânca înţelept, ferindu-te de acele alimente prea bogate în colesterol, poţi să reduci riscurile creşterii colesterolului rău şi trigliceridelor, astfel încât să mai diminuezi depunerile pe vase aducătoare de atât de hulita ateroscleroză. Şi, iată, încă o şubrezenie a legendelor ce umblă în popor cu privire la colesterol. Zice gura târgului că jogging-ul, adică alergarea, reduce colesterolul. Este o amăgire, fiindcă jogging-ul nu reduce colesterolul, eventual întăreşte muşchii şi are un efect asupra psihicului. De fapt, inventatorul jogging-lui, al alergării pentru sănătate şi anticolesterol, a murit la aceeaşi vârstă cu tatăl său care nu alergase zilnic pentru a-şi micşora colesterolul. Este bine să fim permanent preocupaţi de nivelul colesterolului şi de metabolismul grăsimilor în corpul nostru. De altfel, aceeaşi preocupare trebuie să avem şi pentru metabolismul proteinelor, cât şi pentru metabolismul glucidelor.

De altfel, ca o adnotare, trebuie să reamintim faptul că atât de răspânditul diabet este, în principal, o deteriorare a metabolismului zaharurilor, adică al glucidelor, dar în egală măsură diabetul reprezintă şi o stricare a metabolismului lipidelor (grăsimilor) şi al proteinelor. Tulburarea metabolismului grăsimilor are ecou în ficat şi în pereţii vaselor.

E bine să ne aducem aminte că ficatul este polul căldurii în organism. E un fel de combinat de la Galaţi sau de uzină de la Hunedoara. În ficat, se colectează, prin venirea sângelui, tot ceea ce este în intestin şi, în acelaşi timp, se face sinteza proteinelor descompunându-se în cărămizi ce vor reconstrui orice ţesut. Dar ficatul este şi groapa de gunoi, unde ajung substanţele toxice din organism. În ficat, toxinele se rup în fragmente netoxice ce se elimină prin rinichi.

Fabrici de grăsimi
De ce metabolismele au devenit mari fabrici de grăsimi? Societatea modernă, cu alte cuvinte societatea de consum, a transformat alimentele dintr-o sumă de principii nutritive, într-o sumă de principii financiare. Pe rafturile magazinelor, alimentele au ajuns să aibă culoare atractivă, miros persistent, deci captivează ochiul cumpărătorului, ca şi celulele lui olfactive. La mărfurile alimentare primează acum calităţile comerciale în detrimentul calităţilor hrănitoare. Mărfurile au o mulţime de adaosuri chimice pentru o colorare frumoasă, pentru miros plăcut şi pentru persistenţă în timp. Alimentele sunt un fel de magazie de coloranţi, de conservanţi, de E-uri, toate substanţe chimice. Produsele de pe rafturi, care ne trag de mânecă, păcălesc mai ales cea mai naivă categorie de cumpărători, păcălesc, predilect, copiii. În mărfurile alimentare ale zilelor noastre sunt prea multe lipide (grăsimi), prea multe calorii şi prea multe chimicale. De altfel, s-a stabilit că galbenul e culoarea care atrage cel mai mult, iar coloranţii de galben sunt nocivi. Ca atare, în ficat sosesc alimente de calitate îndoielnică şi în cantitate sporită, iar ficatul, prin enzimele lui, nu le mai poate face faţă. Dacă vrei să biciuieşti ficatul, dă-i în exces alcool şi dă-i prea multe medicamente. Moleculele ficatului obosesc descompunând numeroasele băuturi alcoolice, iar zbuciumul celulei de ficat e mare şi când se trezeşte cu elemente chimice din medicamente cu care nu este deprinsă să lucreze.

Molecula de alcool ajunge cel mai repede în celula ficatului, se formează acetaldehida care nu mai este degradată de o enzimă specifică ficatului. Această acetaldehidă provenită din alcool precipită proteinele, precum albuşul de ou care se coaguleză în apa fierbinte. Se ajunge la hepatite şi ciroze. Unii oameni n-au acea enzimă care să lupte cu acetaldehida formată din alcool. Lipsa unei alte enzime în ficat, la unii oameni, complică lucrurile şi în privinţa prelucrării lipidelor (grăsimilor). În ficatul unor oameni este absentă cealaltă enzimă ce ar trebui să dezactiveze grăsimile. Există o acţiune păguboasă de introducere, în mod criminal, în alimente a unui exces de margarină şi de grăsimi animale. Total defavorabilă este şi introducerea în alimente de prea multă sare pentru a le conserva mult timp. Omul trebuie să consume maximum 6 grame de sare pe zi. La noi, se consumă cel puţin dublu: din alimente, dar şi din solniţa de pe masă, de unde se presară sare în surplus peste mâncare. Sunt numeroşi oameni care consumă de trei-patru ori mai multă sare decât normal. Unii oameni elimină puţină sare prin urină. Mâncând de trei-patru ori mai multă sare şi eliminând puţină prin urină se ajunge la hipertensiune. Pe celula de ficat există un receptor care uşurează absorbţia de grăsime în ficat şi descompunerea acestor grăsimi.

Atenţie la exces!

Alţi oameni au mai puţini receptori pe celula ficatului şi atunci grăsimile se depun în ficat şi ajung şi în sângele circulant. Este bine să fie folosite acele medicamente din clasa statine, care blochează enzima de intrare în sinteza colesterolului. Aşa se face că medicamentele din familia statine reduc grăsimile din sânge, adică colesterolul şi trigliceridele. Statinele se administrează seara pentru ca să blochează în timpul nopţii formarea de colesterol, ştiut fiind că noaptea se fabrică cel mai mult colesterol. Reamintim că acest colesterol doar în exces dăunează. Este de amintit şi faptul că unii oameni au în ficat nişte enzime nefavorabile, care transformă până şi cartofii sau aluaturile în grăsimi.
Citeşte mai multe despre:   medicul de familie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Recomandări periculoase despre tratarea COVID-19. Mii de oameni au murit

Recomandări periculoase despre tratarea COVID-19. Mii de oameni au murit
Recomandările periculoase despre tratamentul pentru COVID-19 au determinat acordarea de asistență medicală de urgență și decesul a mii de persoane, arată un studiu din American Journal of Tropical...

UPDATE Rusia a creat primul vaccin anti-COVID-19. Când va fi disponibil pentru populație

UPDATE Rusia a creat primul vaccin anti-COVID-19. Când va fi disponibil pentru populație
Rusia a devenit prima țară din lume care a autorizat un vaccin pentru infecția cu COVID-19. Acesta va fi disponibil pentru populație la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului Naţional al Medicamentului de pe...

Organismul se descurcă doar cu un rinichi

Organismul se descurcă doar cu un rinichi
Dumnezeirea a avut grijă, când a conceput proiectul organismului omenesc, să dimensioneze cu largheţe unele organe şi le-a înzestrat cu rezerve semnificative de capacitate.   Sistemul renal este un...

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor
Sufocarea este produsă de blocarea circulaţiei aerului prin laringe sau trahee. Este oprită astfel circulaţia aerului spre plămâni. În acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului şi...

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?
Muşcăturile provocate de animale, sunt periculoase atât prin leziunile tisulare pe care le antrenează, cât şi prin riscul unor infecţii grave, dintre care cele mai cunoscute sunt rabia (turbarea) sau...

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor
Leşinul reprezintă starea de pierdere a cunoştinţei pentru scurt timp din cauza unei slabe oxigenări a creierului. Starea de leşin poate apărea şi în cazul unor unor boli sau numai din cauza oboselii. Uneori...

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii
Experţii din Marea Britanie avertizează că analgezicele, precum paracetamol, ibuprofen şi opioide, nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de afecțiuni, pentru că astfel de medicamente pot face...

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum
Multă lume are senzația că trebuie să mori de foame ca să fii slab(ă). Greșit. Adică este și asta o variantă dar una extrem de proastă. Faptul că obezitatea a ajuns una dintre cele mai mari probleme a lumii...

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea
O echipă de cercetători de la Universitatea din oraşul Basel, Elveția, a descoperit că râsul acţionează ca un tampon împotriva stresului. O persoană râde în medie de 18 ori pe zi, cel mai adesea atunci...
Serviciul de email marketing furnizat de