x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De gustibus

0
Autor: Dr Dana Tinică 20 Apr 2010 - 00:00
De gustibus /THINKSTOCK
Vezi galeria foto

Pentru majoritatea oamenilor, gustul alimentelor sau al băuturilor este important, putând duce uneori la o adevărată dependenţă de un anumit produs. Totuşi, tulburările gustului nu sunt capricii sau ciudăţenii, nici simple probleme care alterează calitatea vieţii, ci pot avea uneori o semnificaţie mai complexă.

De exemplu, tulburările gustului pot fi un semn prococe sau caracteristic al unei maladii generale sau la distanţă, o manifestare a unei afecţiuni locale. În acelaşi timp, pierderea gustului împiedică depistarea şi evitarea hranei alterate sau gătite cu alimente la care suntem alergici, ducând la serioase probleme de sănătate.

De asemenea, poate determina pierderea apetitului sau, din contră, un apetit exagerat din dorinţa de a suplini cantitativ ceea ce se pierde ca senzaţie, rezultând, implicit, scăderi sau creşteri însemnate în greutate, deficienţe nutriţionale, dar, uneori, şi anxietate sau depresie. Scăderea sensibilităţii pentru dulce sau sărat, de exemplu, conduce la consumul unor cantităţi din ce în ce mai mari de zahăr sau sare, ceea ce predispune sau agravează afecţiuni periculoase, ca diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare sau obezitatea.

PE URMELE GUSTURILOR
Pe limbă se găsesc papile gustative ce conţin receptori ai gustului. Senzaţiile sunt preluate de trei nervi, în funcţie de localizare, fiind duse la nivelul creierului. Astfel, o leziune la oricare dintre aceste niveluri s-ar putea traduce prin manifestări clinice. Receptori similari se mai găsesc în mucoasa bucală, faringe sau în esofag. Există câteva zone specifice pentru un anumit gust.

De exemplu, vârful limbii pentru dulce, zonele laterale pentru acru, jumătatea anterioară a limbii pentru sărat şi partea posterioară pentru amar. Totuşi, se pare că există receptori din fiecare tip repartizaţi pe întreaga suprafaţă a limbii. Cele patru senzaţii de bază sunt dulce, sărat, acru şi amar, la care a fost adăugată, de curând, o a cincea, numită umami. Acest termen, preluat din japoneză, descrie o senzaţie a savorii, indusă de diferiţi compuşi ai acidului glutamic.

Aceştia se găsesc, în mod natural, în carne, peşte şi fructe de mare, unele legume (soia, tomate, varză, ciuperci, cartofi dulci), în produse lactate (de exemplu, parmezan). Compusul a fost descoperit la începutul secolului trecut de un cercetător japonez, după care s-a trecut la producerea lui pe cale industrială, pentru adăugarea în alimentele conservate sau preparate, în condimente, sosuri etc., pentru ameliorarea gustului.

Consumarea unor cantităţi din ce în ce mai însemnate pe plan mondial este îngrijorătoare atât prin fenomenul de dependenţă generat, ce poate duce la obezitate, cât şi prin potenţiale complicaţii digestive, neurologice sau renale induse de doze mari.

În general, tulburările gustului sunt greu de apreciat, din cauza subiectivităţii lor, care ţine atât de factori individuali, genetici şi locali, cât şi de situaţii conjuncturale: temperatura alimentelor, textura sau succesiunea lor (se ştie că, după dulciuri concentrate, fructele îşi pierd gustul, după ciocolată, cafeaua pare amară etc.).

Alteori, o persoană confundă gustul amar cu acru sau sărat. Ageuşia este dispariţia completă a gustului, care poate fi totală sau selectivă (pentru anumite senzaţii). Hipogeuzia este scăderea acuităţii pentru un anumit gust, care poate fi, de asemenea, globală sau selectivă. Hipergeuzia este mai rară şi reprezintă o exacerbare a sensibilităţii gustative, de obicei pentru o anumită substanţă. Disgeuzia este un gust anormal, neplăcut, generat de un aliment (care, în mod normal, nu dă această senzaţie) sau perceput chiar în lipsa mâncării.

CAUZE
Cauzele pot fi multiple: inflamaţii, infecţii (de exemplu, candidoza) sau alte afecţiuni la nivelul limbii (lichen plan, lucrări dentare defectuoase), traumatisme (majore, dar şi repetate, de exemplu, mâncare prea fierbinte, condimentată, alcool tare sau fumat, anestezice), igiena bucală defectuoasă, înaintarea în vârstă, perierea frecventă a limbii, anumite stări fiziologice (menopauza, sarcina sau premenstrual), intervenţii chirurgicale (la nivel dentar, dar şi în afecţiuni ORL, de pildă operaţii la nivelul amigdalelor sau urechii medii), radioterapie în zona capului sau a gâtului.

Scăderea secreţiei de salivă din diferite motive, aşa-zisul sindrom de gură uscată, agravează simptomul. Unele boli endocrine (diabet zaharat, boala Cushing, insuficienţa cortico-suprarenală, hipotiroidismul) sau neurologice (traumatisme craniene, tumori, scleroză multiplă, paralizie facială, epilepsie etc.), unele boli generale: infecţii respiratorii, insuficienţă renală, ciroza şi insuficienţa hepatică, boala Parkinson sau Alzheimer (când este un semn precoce), sindromul Sjogren (boală autoimună, cu scăderea secreţiei salivare şi lacrimare), artrita, inflamaţii difuze la nivelul diferitelor organe, tulburări nutriţionale (deficit de zinc, cupru, nichel, fier, vitaminele B3 sau B12).

Unele modificări genetice se traduc printr-o intensificare a gustului amar (de exemplu, cafeaua, îndulcitorii, clorura de potasiu folosită ca aditiv alimentar par mai amare) sau scăderea sensibilităţii prin lipsa dezvoltării papilelor gustative. Uneori, pacienţii, cărora li se administrează unele chimioterapice, antihipertensive, antiastmatice, glucocorticoizi, antihistaminice, antibiotice, antireumatice, antidepresive sau tranchilizante, pot prezenta această reacţie adversă.

SENZAŢII
Tulburările gustative se pot însoţi de unele olfactive (anosmia sau dispariţia mirosului, hipoosmia sau diminuarea acestuia, paraosmia, adică alterarea percepţiei olfactive) sau de sindromul de arsură a limbii. Aceasta constă în apariţia unei arsuri dureroase pe limbă, buze, pereţii şi tavanul cavităţii bucale, ce poate fi intensă sau moderată, persistentă sau intermitentă. Senzaţia apare, de obicei, dimineaţa târziu, se intensifică progresiv pe parcursul zilei, atingând maximul seara, pentru a scădea sau chiar a dispărea noaptea. Poate fi însoţită de amorţeală sau furnicături la acest nivel.

Cauzele principale sunt scăderea producerii de salivă, modificări nutriţionale sau hormonale, afecţiuni dentare, infecţii, inflamaţii locale, reacţii alergice la lucrări dentare, reflux acid gastroesofagian etc.

SEMNALE
În fine, există anumite senzaţii particulare, persistente care atrag atenţia asupra unei afecţiuni organice. De exemplu, gustul amar în gură poate semnala o afecţiune biliară sau hepatică, o colită ori o amigdalită cronică. Gustul acru apare în refluxul gastroesofagian de diferite etiologii, iar gustul metalic, în diferite intoxicaţii, alergii, gastrite, pancreatită cronică, afecţiuni cronice din sfera ORL cu prelingerea secreţiilor din nas în faringe.

Deşi pare un simptom banal, pentru descifrarea etiologiei lui sunt necesare investigaţii laborioase. Este nevoie de un consult neurologic şi ORL, diferite analize de sânge şi urină, teste chimice de percepţie pentru determinarea acuităţii gustative, urmate eventual de teste electrice, eventual biopsie a limbii sau de diferite investigaţii imagistice. Tratamentul este specific afecţiunii generatoare.

STUDII
Deşi pare un subiect minor, cercetările în domeniul sensibilităţii gustative au rezultate spectaculoase. Receptorii gustului şi ai mirosului sunt singurii ai căror celule se reînnoiesc pe parcursul vieţii, ceea ce ar putea da speranţe celor cu deficienţe vizuale sau auditive.

De asemenea, studiile au arătat existenţa unor receptori similari cu cei de pe limbă în intestinul subţire, care influenţează absorbţia glucidelor şi producerea insulinei, cu rol important în geneza obezităţii şi a diabetului. S-au făcut studii şi în privinţa felului în care moleculele dulci sau amare se ataşează de receptori, ceea ce ar duce la obţinerea unor îndulcitori artificiali mai eficienţi sau a unor substanţe, care adăugate în medicamente, ar preveni apariţia gustului neplăcut.

INCIDENŢĂ
Se apreciază că 1% din populaţie suferă de tulburări ale gustului, chiar dacă uneori ele nu sunt raportate medicului. Proporţia este însă mult mai mare după vârsta de 55 de ani, când se apreciază că aproximativ un sfert din populaţie suferă de astfel de anomalii. Tulburările gustului sunt, uneori, asociate cu cele ale mirosului, care sunt însă de zece ori mai frecvente. Uneori, bolnavul crede că are o tulburare a gustului, când, de fapt, este vorba despre o alterare a mirosului, pentru că, în timpul mestecării alimentelor, molecule senzitive se desprind şi pătrund prin faringe în cavitatea nazală, stimulând acest simţ.

Citeşte mai multe despre:   medicul de familie

 



Mai multe titluri din categorie

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer
Un nou medicament pentru tratarea maladiei Alzhaimer este anunțat de compania Biogen. Acesta este  considerat eficient de Autoritatea pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), transmite Reuters. Se...

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză, care nu trebuie confundată cu alergia la proteinele din lapte, afectează tot mai multe persoane. Deși nu este periculoasă pentru sănătate, provoacă probleme digestive foarte dureroase. Ce...

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun
În procesul de evoluţie prin care omul s-a ridicat în două picioare, a adoptat poziţia bipedă, devenind împăratul a tot şi a toate, a rămas de desăvârşit adaptarea definitivă a coloanei vertebrale şi a...

Vitamina D ajută la prevenirea infecției cu noul coronavirus

Vitamina D ajută la prevenirea infecției cu noul coronavirus
Introducerea în alimente a vitaminei D ar putea preveni infectarea cu COVID-19,  sunt de părere specialiștii britanici. Ei cer autorităților să aprobe suplimentarea mâncării cu această substanță....

Recomandarea experţilor: Vaccinul, mai ieftin decât boala!

Recomandarea experţilor: Vaccinul, mai ieftin decât boala!
Galerie Foto Avertismentul specialiștilor de la Centrul Național de Referință pentru Gripă: Vaccinați-vă, pentru a nu pune presiune dublă pe sistemul sanitar! Mai bine suflăm în iaurt, decât să avem o epidemie de gripă...
Serviciul de email marketing furnizat de