x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Relaxare prin mişcare

Relaxare prin mişcare

de Steluta Indrei    |    30 Sep 2008   •   00:00

Cu fiecare cinci minute de exerciţii fizice efectuate zilnic adăugăm un minut în plus vieţii noastre. Sportul ne prelungeşte viaţa. Sportul ne ajută să trăim frumos. Pentru că vom fi mai relaxaţi, vom dormi mai bine şi vom avea mai multă energie după ce facem mişcare.



Cu fiecare cinci minute de exerciţii fizice efectuate zilnic adăugăm un minut în plus vieţii noastre. Sportul ne prelungeşte viaţa. Sportul ne ajută să trăim frumos. Pentru că vom fi mai relaxaţi, vom dormi mai bine şi vom avea mai multă energie după ce facem mişcare.

Zilnic ne parcăm maşina la scară. Suntem dependenţi de lift. Mâncăm pe fugă tot felul de alimente nesănătoase. Şi atunci nu trebuie să ne mirăm de ce suntem obosiţi, stresaţi, nervoşi. Dacă vom continua să trăim contracronometru, bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul, stările depresive nu vor întârzia să apară. Pentru a ne feri de aceste probleme, avem nevoie de relaxare. Şi cum suntem obişnuiţi cu ritmul alert de zi cu zi, cea mai bună metodă de relaxare este mişcarea.

Sportul, antidepresiv natural

Potrivit unui studiu apărut în Archives of Internal Medicine, activitatea fizică acţionează asemenea unui antidepresiv natural. Mişcarea stimulează creierul să producă endorfine, substanţe care ne conferă starea de bine. Aşa se explică de ce ne simţim relaxaţi şi avem un tonus psihic bun după ce practicăm sportul preferat. În plus, inima, plămânii, aparatul locomotor vor funcţiona mai bine dacă ne obişnuim să facem mişcare periodic.

Dr Gigi Teodoru, medic primar recuperare medicală, şeful secţiei de balneoterapie şi recuperare medicală din cadrul Spitalului Clinic Militar Central, atrage atenţia că putem beneficia de avantajele sportului numai dacă îl practicăm periodic. "A merge la schi o dată pe an sau a înota când suntem în concediu nu înseamnă că facem sport. Lupta împotriva sedentarismului înseamnă a face mişcare în mod perseverent, cel puţin de două-trei ori pe săptămână", subliniază medicul.

Activităţile fizice recomandate de doctorul Teodoru pentru menţinerea echilibrului psihic sunt mersul pe jos, alergarea în aer liber, mersul pe bicicletă, mersul pe role, înotul, voleiul, tenisul de câmp.

Exerciţii fizice? O plăcere!

În cazul persoanelor care sunt obişnuite cu mişcarea, medicul recomandă practicarea activităţilor fizice o dată la două-trei zile. Problema este cu cei care pornesc de la zero. În nici un caz nu se vor apuca să se extenueze zilnic la sala de fitness. Dr Gigi Teodoru ne aminteşte că "lupta contra sedentarismului nu presupune o competiţie sportivă. Cei care fac o activitate fizică pentru menţinerea sănătăţii nu trebuie să doboare recorduri mondiale".

"Începătorii" ar fi bine să se obişnuiască cu câte o plimbare în fiecare seară, făcută, dacă se poate, în pas alert. Apoi o oră de înot o dată pe săptămână este excelentă pentru tonifierea musculaturii. Este bine ca în acest program să fie implicaţi toţi membrii familiei. Mersul pe bicicletă, tenisul, badmintonul sunt sporturi pe care le putem practica împreună cu partenerul de viaţă, cu copiii. Important este să fim perseverenţi. Chiar dacă nu vom reuşi să ieşim cu bicicletele în fiecare zi, să încercăm măcar o dată-de două ori pe săptămână să facem acest lucru. În felul acesta, mişcarea va deveni o deprindere pentru toată viaţa.

Inimă, plămâni, articulaţii

Activitatea fizică are efecte benefice asupra întregului organism, nu doar asupra stării de spirit. Iată ce spune doctorul Teodoru. O serie de studii au demonstrat că persoanele care practică în mod constant exerciţii fizice au mai puţine riscuri decât sedentarii de a suferi de hipertensiune arterială, infarct sau accident vascular cerebral. La nivelul aparatului pulmonar, activitatea fizică măreşte capacitatea respiratorie.

Mişcarea are totodată efecte pozitive asupra sistemului muscular şi osos. Persoanele active sunt protejate de osteoporoză, reumatism sau artroză. Dezvoltarea masei musculare datorită exerciţiilor fizice, asociată cu o alimentaţie echilibrată, contribuie la menţinerea greutăţii în limite normale. Sportul menţine şi îmbunătăţeşte reflexele, ceea ce previne căzăturile accidentale în cazul vârstnicilor.

Menţinerea siluetei

Mulţi dintre cei preocupaţi de menţinerea siluetei cred că practicarea unui sport este suficientă pentru a slăbi. "Greşit. Numai activitatea fizică, fără o dietă adecvată, nu este soluţia ideală pentru controlul greutăţii corporale. Greutatea normală rezultă din menţinerea echilibrului între ceea ce mâncăm (caloriile introduse în organism) şi ceea ce consumăm (caloriilor arse). Dacă mâncăm mai multe calorii decât putem arde nu trebuie să ne mirăm că ne îngrăşăm. De aceea, pentru a elimina kilogramele suplimentare este necesar să reducem aportul caloric şi în acelaşi timp să accelerăm arderea caloriilor. De exemplu, o oră de mers pe bicicletă sau de înot permite arderea a 400-600 de calorii. Un kilometru de mers pe jos ajută la arderea a 65 de calorii, iar alergarea pe aceeaşi distanţă consumă 80 de calorii. Atenţie însă, persoanele supraponderale şi obeze trebuie să evite alergarea şi mersul pe jos intensiv, pentru a-şi proteja articulaţiile, care oricum sunt foarte solicitate din cauza excesului ponderal. Cele mai potrivite activităţi în cazul persoanelor care vor să slăbească sunt înotul,
ciclismul şi gimnastica", explică dr Gigi Teodoru.

JOGGING. Alergarea ne dă vitalitate. Pare a fi un paradox, dar este adevărat. Alergarea, ca orice activitate fizică, este consumatoare de energie, dar în acelaşi timp este furnizoare de energie psihică. Orice alergător se simte obosit după antrenament, dar spune că este mai plin de viaţă decât dacă ar fi stat acasă.

SEXUALITATE. Un studiu american aduce o veste bună bărbaţilor. Cei care practică periodic o activitate fizică au şansa de nu suferi disfuncţii sexuale după 40 de ani. Autorii studiului recomandă bărbaţilor, pentru a-şi menţine virilitatea, să practice înot, alergare, tenis, exerciţii pentru dezvoltarea musculaturii.

MERS PE BICICLETĂ. Sportul poate fi practicat la orice vârstă, dar adaptat capacităţii de efort a fiecăruia. De exemplu, mersul pe bicicletă este o activitate ideală pentru persoanele de vârsta a treia. Astfel îşi îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi activitatea inimii şi a plămânilor. Totodată, mergând pe bicicletă de două-trei ori pe săptămână, vârstnicii îşi tonifică musculatura.

Sfatul medicului


Înainte de a vă "pune în mişcare", medicul Gigi Teodoru vă sfătuieşte să verificaţi cum staţi cu sănătatea, mai ales dacă nu sunteţi obişnuiţi cu mişcarea sau aveţi peste 50 de ani. Un specialist în recuperare medicală sau în medicină sportivă vă poate recomanda ce fel de exerciţii puteţi face şi durata acestora. Şi persoanele care au probleme cu inima, plămânii sau articulaţiile pot face şi chiar este indicat să facă mişcare, însă exerciţiile trebuie adaptate capacităţii de efort a fiecăruia. Pentru început, persoanele cu diverse probleme de sănătate este bine să desfăşoare activitatea fizică sub îndrumarea unui kinetoterapeut.

×
Subiecte în articol: fizica miscare sfaturi