x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cine ești

Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cine ești

de Florian Saiu    |    14 Mar 2023   •   07:40
Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cine ești

Nutriția joacă un rol semnificativ în sănătatea mintală. Alimentele pe care le consumăm pot avea un impact asupra dezvoltării, progresiei și gestionării bolilor mintale.

Legătura dintre dietă și sănătatea mintală este complexă și cu mai multe fațete, fiind influențată de diverși factori, cum ar fi biochimia individuală, stilul de viață și mediul cultural. Dar să aprofundăm subiectul, ghizi ne vor fi specialiștii de la Digital Clinics.

Studiile de specialitate au demonstrat fără tăgadă: o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe poate ajuta la protejarea împotriva dezvoltării problemelor de sănătate mintală. La polul opus, o dietă doldora în alimente și grăsimi procesate ori zaharuri rafinate a fost legată de un risc crescut de depresie, anxietate și alte probleme (mult mai grave) de sănătate mintală. Există, de asemenea, dovezi care sugerează că deficiențele anumitor nutrienți, cum ar fi acizii grași omega 3, vitamina B12 și folatul (forma naturală a vitaminei B9, care se găsește cel mai adesea în legumele cu frunze), duc la dezvoltarea depresiei.

Atenție! Regimul alimentar nu este un remediu

Suplimentele acestor nutrienți (fier, magneziu și vitamina D), în schimb, pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea simptomelor bolilor mintale. În plus, o dietă echilibrată asigură nutrienții necesari bunei funcționări a creierului, dar ajută și la îmbunătățirea abilităților cognitive și la promovarea bunăstării emoționale. Dieta este însă doar unul dintre factorii care pot influența sănătatea mintală. Atenție, ea nu este un remediu pentru afecțiunile deja instalate ale creierului. Încorporarea unei diete echilibrate și nutritive ca parte a unei abordări cuprinzătoare a gestionării sănătății mintale poate ajuta însă la îmbunătățirea și susținerea sănătății generale.

Tabieturile dictează de multe ori starea sănătății

În mod obișnuit, fiecare dintre noi își creează și se supune în mod mai mult sau mai puțin conștient unor obiceiuri și rutine, în toate aspectele vieții. Țineți cont ce întreprindeți, ce tabieturi promovați zi de zi și veți detecta propriile tipare (nutriționale, sportive, cognitive etc.). „Anumite modele alimentare - apreciază experții de la Digital Clinics - pot influența sănătatea mintală pozitiv sau negativ, fapt demonstrat de cercetările științifice”. Iată câteva exemple concrete: o dietă bogată în alimente procesate, zahăr și grăsimi nesănătoase poate contribui la o inflamație a organismului, proces patologic relaționat cu depresia, anxietatea și alte condiții de sănătate mintală precară; o dietă bogată în alimente integrale, cum ar fi fructele, legumele, proteinele slabe și grăsimile sănătoase, a fost legată de îmbunătățirea bunăstării mentale, datorită nutrienților lor care susțin funcția creierului și reduc inflamația; deshidratarea poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății mintale și poate duce la sentimente de iritabilitate, confuzie și oboseală. 

Igiena somnului și gestionarea stresului

„Consumul de apă suficientă în fiecare zi vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit și funcția cognitivă. Este important să știm că nutriția este doar un aspect al sănătății mintale generale, iar o dietă echilibrată ar trebui combinată cu activitatea fizică regulată, o bună igienă a somnului și tehnici de gestionare a stresului”, opinează specialiștii de la Digital Clinics. În continuare, vom evidenția rolul vitaminelor și influența lor asupra organismului uman: „Vitaminele sunt micronutrienți care joacă un rol crucial în menținerea sănătății și bunăstării generale ale unui individ. Acești nutrienți, necesari în cantități mici, sunt vitali pentru diferite procese fiziologice din organism, cum ar fi metabolismul, creșterea și funcția celulară”.

„Vitamina soarelui” și acizii grași

Care ar fi cele mai bune vitamine? „Când vine vorba de sănătatea mintală, mai mulți micronutrienți s-au dovedit a juca un rol esențial în reglarea stării de bine, a funcției cognitive și în prevenirea anumitor tulburări ale creierului. Dar să menționăm câteva exemple: „Vitaminele B, în special B12 și acidul folic, sunt decisive pentru funcționarea coerentă a creierului. Influențează însă și sinteza neurotransmițătorilor - substanțe chimice care transmit semnalele în creier și joacă un rol în reglarea dispoziției. Nivelurile scăzute de vitamine B indică stări de depresie și anxietate, dar și semne ale declinului cognitiv”. „Vitamina soarelui” - cum mai este cunoscută vitamina D - este răspunzătoare și pentru starea de spirit a individului. Consumată în parametri ideali, stimulează buna dispoziție, bucuria, fericirea. Și acizii grași din categoria omega 3, care se găsesc în suplimentele grase de pește și ulei de pește, joacă un rol în funcția creierului și sinteza neurotransmițătorilor. Nivelurile scăzute de acizi grași omega 3 au fost legate de depresie, anxietate și alte tulburări de sănătate mintală. 

Nu înlocuiți sfatul medicului cu tratamente după ureche!

Concluzia? „Este important să știm că deși vitaminele și alți micronutrienți pot fi benefici pentru sănătatea mintală, aceștia nu trebuie utilizați ca înlocuitori pentru un tratament medical de specialitate. Tulburările de sănătate mintală sunt complexe și pot fi cauzate de o combinație de factori, inclusiv factori genetici, de mediu și de stil de viață. Așadar, alegeți un stil de viață sănătos, dar mergeți la medic atunci când simțiți vreun dezechilibru major al organismului”.

 

„Gardienii” care te apără de demență

Avocado 

Este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase pentru organismul nostru, în special pentru creier. De cele mai multe ori tindem să asociem orice aliment bogat în grăsimi cu ceva rău, însă acest lucru se schimbă când vine vorba de grăsimile monosaturate sau grăsimile sănătoase. Acestea contribuie la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge. Conținutul bogat de vitamina K și acid folic din avocado previne apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului. De asemenea, acești doi nutrienți sunt foarte importanți pentru îmbunătățirea capacității de concentrare și a memoriei. Avocado este bogat în proteine și în vitaminele B și C, elemente vitale pentru sănătatea organismului. 

Afinele, căpșunele, murele, zmeura

Sunt fructe care n-ar trebui să lipsească din alimentația de zi cu zi. Pe lângă faptul că au un gust absolut delicios și le putem folosi într-o mulțime de rețete, aceste fructe au o mulțime de proprietăți benefice pentru organism. Afinele, de pildă, sunt printre cele mai bogate surse naturale de antioxidanți. Acestea conțin cantități importante de vitamina C, vitamina K și fibre. Conținutul bogat de acid galic este excepțional pentru sănătatea creierul. Acest nutrient protejează creierul de efectele nocive ale stresului, precum și de boli degenerative. 

Uleiul de cocos

Este alimentul bun la toate, folosit atât în alimentație, cât și ca ingredient în produsele de îngrijire a pielii sau a părului. Uleiul de cocos este indicat pentru menținerea sănătății creierului datorită capacității sale de a distruge celulele care cauzează inflamații. De asemenea, este benefic pentru îmbunătățirea memoriei și prevenirea pierderilor de memorie cauzate de înaintarea în vârstă.

Cacao

Ciocolata neagră cu conținut bogat de cacao este un răsfăț pentru creier grație proprietăților puternic antioxidante și antiinflamatorii. Studiile au demonstrat că oxigenarea corespunzătoare a creierului poate fi îmbunătățită de cacao. De asemenea, acest ingredient cheie al ciocolatei scade presiunea sângelui și nivelul stresului oxidativ atât la nivelul creierului, cât și la nivelul inimii. Cu cât ciocolata este mai bogată în cacao, cu atât este mai benefică pentru organismul tău.

Spanacul, varza kale, salata 

Toate aceste frunze verzi sunt extrem de benefice pentru sănătatea creierului, mai exact îl protejează de afecțiuni degenerative precum demența. Frunzele verzi conțin cantități bogate din vitaminele A și K, puternice antiinflamatoare. 

Peștele

Somonul este una dintre cele mai bogate surse de nutrienți. Acest pește are un conținut bogat de acizi grași de tip omega 3, nutrienți care îmbunătățesc memoria și care asigură funcționarea optimă a creierului. Acizii grași omega 3 sunt importanți și pentru îmbunătățirea capacității de concentrare. De asemenea, consumul constant de pește gras previne dezvoltarea anumitor boli degenerative ale creierului precum Alzheimer sau demență.

Nucile și migdalele

Sunt o gustare excelentă, dar și foarte sănătoasă pentru corp și creier. O mână de nuci ori zece migdale pe zi îmbunătățesc sănătatea cognitivă. Nucile conțin antioxidanți, vitamine și minerale importante în menținerea sănătății creierului. Aceste fructe contribuie la îmbunătățirea capacității de concentrare și, de asemenea, protejează creierul de bolile degenerative.

O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe poate ajuta la protejarea împotriva dezvoltării problemelor de sănătate mintală

O dietă doldora în alimente și grăsimi procesate ori zaharuri rafinate e relaționată cu un risc crescut de depresie, anxietate și alte probleme de sănătate mintală

Este important să știm că deși vitaminele și alți micronutrienți pot fi benefici pentru sănătatea mintală, aceștia nu trebuie utilizați ca înlocuitori pentru un tratament medical de specialitate

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sanatatea mintala alimente