x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Lapte de la sâni anormali

Lapte de la sâni anormali

de Florin Condurateanu    |    11 Feb 2012   •   21:00
Lapte de la sâni anormali

Pe buna dreptate se zice: 'Laptele de la sfantul san al mamei!'. Nici cele mai rafinate cuceriri ale stiintei nu au reusit sa reproduca laptele de la tata mamei. Ce splendoare de transmitere a imunitatii de la mama se face catre pruncul ei prin laptele de san! Si ce sa mai vorbim de reglajul extraordinar al compozitiei laptelui de la tata mamei. Cand bebelusul a supt destul, laptele matern isi regleaza cantitatea de grasimi, astfel ca sa nu se strice burtica sugarului. Tocmai de aceea mamele trebuie sa faca tot ce este posibil pentru a-l alapta pe prunc pana pe la 6 luni.

Cu toate acestea, cand secretia de lapte apare la sani in afara perioadei de alaptare si in afara graviditatii, secretia este una anormala. Deci, cand sanul femeii secreta lapte fie spontan, fie prin compresie in afara graviditatii si in afara lauziei, medicul endocrinolog trebuie sa analizeze situatia anormala. Se ia o mostra din laptele sanului si se analizeaza pe o lama la microscop. Lactatia aceasta in afara perioadelor normale poate contine, pe langa celule de grasime in apa, si celule maligne, adica celule canceroase.

Ne explica aceasta situatie medicul primar Ileana Marinescu, endocrinolog la Institutul de Endocrinologie 'C.I. Parhon'. Galactoreea, adica aceasta secretie de lapte, trebuie investigata in paralel cu situatia menstruatiei. Lipsa menstruatiei si secretia de lapte in afara perioadei de dinainte si de dupa nastere pot sugera, uneori, ca este de vina o tumoare hipofiza. De altfel, prin medicamente, aceasta tumoare hipofizala se poate vindeca.

Hipofiza secreta un hormon numit prolactina, care are un rol in lactatie: si in lactatia normala, si in secretia de lapte din afara sarcinei. Prin medicamente se regularizeaza mestrele si, totodata, se tine in limite normale hormonul prolactina al hipofizei. Aceasta secretie anormala de lapte poate aparea nu numai la femei, ci si la barbati. Exista si contraceptive care provoaca o secretie de lapte anormala. Unele medicamente impotriva ulcerului si medicamentele antidepresive pot provoca galactoreea. Si zona zoster este o boala care se poate asocia cu o lactatie anormala.

Daca femeia, dupa sase luni de la intarcarea pruncului, mai are secretie si nu mai are menstruatie, trebuie urgent sa consulte un medic pentru a vedea daca este vorba despre o tumoare pe hipofiza. Daca are o tumoare hipofizala, femeia poate duce o sarcina, dar nu va alapta, pentru a nu solicita exagerat glanda. La intarcarea pruncului, medicul ginecolog prescrie broncriptina, care blocheaza in creier centrii nervosi ce dau semnalul de secretie a laptelui. La barbati, secretia anormala de lapte poate fi provocata si de o tumoare pe hipofiza, dar si de tumori pe glandele suprarenale sau pe testicule.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei