x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Obezitatea la copii poate fi tratată

Obezitatea la copii poate fi tratată

de Magda Marincovici    |    19 Sep 2012   •   19:08
Obezitatea la copii poate fi tratată

Fundatia Wings, in colaborare cu Clubul Atlantis si Ministerul Sanatatii, in cadrul proiectului "Traim sanatos", deruleaza o ampla campanie impotriva obezitatii la copii. Ideea acestei campanii a venit de la un pericol real care-i ameninta pe copiii din tara noastra: "In ultimii opt ani, numarul copiilor obezi s-a dublat, ajungandu-se la peste 120.000 de cazuri aflate in evidentele medicilor; majoritatea, respectiv 110.000, provin din mediul urban", precizeaza Rebeca Walter, presedinta Fundatiei Wings.

Campania debuteaza la 22 septembrie si se deruleaza pana la 21 septembrie anul viitor, la Clubul de fitness Atlantis. Ea vizeaza copii supraponderali din Bucuresti si imprejurimi, selectarea si participarea fiind disponibile online pe site-urile organizatorului si partenerilor. Includerea in program presupune patru pasi: * completarea unui formular cu date personale * selectarea in functie de varsta, greutate, capacitate de efort * testarea medicala * testarea fizica. Fiecare participant va primi un carnet de evidenta, unde vor fi notate saptamanal date privitoare la stratul de tesut adipos, nivelul glucidelor si progresele sportive ale acestuia. Adnotarile le fac coordonatorul sportiv si medicul implicat in program. La aceasta campanie s-au alaturat medici si instructori specializati in derularea unor activitati specifice copiilor prin asocierea sportului cu distractie, muzica, prieteni noi, adica un mod sanatos de petrecere a timpului.

In cadrul acestei campanii, copiii selectati, ajutati de parinti si specialisti, vor dobandi un stil de viata armonios, constand in echilibrul dintre alimentatie rationala si exercitii fizice.

E stiut ca sedentarismul este raspunzator de kilogramele in plus, astfel incat bebelusii pot beneficia de sedinte de kinetoterapie, care le dezvolta si tonifica musculatura inca din primele 2-3 luni de viata. Apoi, la 4 luni, bebelusii pot efectua sedinte de inot in centre speciale, cu personal calificat. "Miscarea este la fel de importanta pentru copii ca alimentatia. Fie ca merg 30 de minute pe jos zilnic, urca scarile, se joaca in parc cu prietenii, alearga, merg pe bicicleta ori pe role, iau lectii de dans sau fac sport cum ar fi tenis, inot, baschet, miscarea nu trebuie sa lipseasca din viata copiilor. Beneficiile exercitiilor fizice asupra sanatatii copiilor sunt multiple: devin mai activi, isi consuma energia, se imbolnavesc mai rar, capata incredere in ei si sunt mai sociabili", subliniaza Vlad Hasmasan, kinetoterapeut.

Specialistii pun ascensiunea tarii noastre in topul european al obezilor pe locul al treilea, dupa Grecia si Iugoslavia, pe seama trecerii primei generatii "fast-food" de dupa ’90 in categoria adultilor. Statisticile Institutului "C.I. Parhon", la capitolul obezitate infantila, sunt alarmante: 40% dintre copiii din tara noastra sunt obezi si supraponderali.

×