Aproximativ 90% dintre copiii din România sunt afectați de carii dentare. O igienă riguroasă, din păcate, nu este întotdeauna suficientă. Consumul exagerat de zahăr și predispoziția genetică permit apariția cariilor. Acestea, precum și alte probleme stomatologice, pe lângă faptul că provoacă durere și afectează abilitățile verbale și imaginea de sine a copilului, duc de asemenea, la probleme sistematice care pot afecta starea generală de sănătate.
Caria dentară provoacă durere, respirație urât mirositoare și gust neplăcut în gură, pete albe, gri, maro sau negre pe dinți, rezultând un dinte fracturat și sensibil la presiune. Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, 50% din cazuri resimt durerea atunci când consumă dulciuri, la 91% din cazuri durerea devine pregnantă când se ingeră băuturi fierbinți, alimente reci sau calde, lichide acide (limonadă), iar 47% din cazuri devin sensibili în momentul în care inspiră aer rece.
Din fericire, cariile dentare pot fi prevenite prin urmarea unor reguli simple de nutriție și prin îngrijirea atentă a dinților și gingiilor. Un periaj regulat de cel puțin două ori pe zi sau ideal, după fiecare masă, este indispensabil. Periuța de dinți nu trebuie să fie abrazivă și este recomandată folosirea pastei de dinți cu fluor. De asemenea, ața dentară este extrem de folositoare.
Formarea unor obiceiuri sănătoase de igienă și nutriție, chiar din primii ani de viață, reprezintă cea mai bună metodă de prevenire a cariilor. De aceste obiceiuri vor depinde alegerile și preferințele alimentare ale viitorului adolescent sau adult, precum și îngrijirea corectă a propriei cavități bucale.
Mai multe informaţii pe site-ul: www.multident.ro
Pentru programări puteți suna la numerele de telefon: 021.232.15.22/0785.644.977
Campania de informare publică “Sănătatea dentară a familiei mele” este iniţiată de Clinica Stomatologică Multident, în parteneriat cu Jurnalul Naţional, SfatulPărinților.ro şi Sănătatea Press Group.