x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei A trăit in comă 19 ani

A trăit in comă 19 ani

de Steluta Indrei    |    10 Iun 2007   •   00:00
A trăit in comă 19 ani
Sursa foto: BOGDAN HRYWNIAK/

Jan Grzebski, un polonez care a intrat in comă in 1988, şi-a revenit după 19 ani. Descoperă o nouă viaţă, intr-o ţară unde oamenii vorbesc la telefonul mobil, iar comunismul e de domeniul trecutului.

Credinţa l-a readus la viaţă

Jan Grzebski, un polonez care a intrat in comă in 1988, şi-a revenit după 19 ani. Descoperă o nouă viaţă, intr-o ţară unde oamenii vorbesc la telefonul mobil, iar comunismul e de domeniul trecutului.

Fost angajat al căilor ferate poloneze, Jan Grzebski a suferit un accident şi a intrat in comă in epoca comunistă, cănd rafturile magazinelor erau goale, iar oamenii stăteau la cozi interminabile pentru alimente. Intre timp, Polonia a intrat in Uniunea Europeană şi in NATO. "Inainte de a mă imbolnăvi, in magazine nu găseam decăt ceai şi oţet, carnea era raţionalizată şi benzina la fel. Astăzi mă uimesc oamenii care vorbesc la telefonul mobil pe stradă şi abundenţa din magazine", a mărturisit Jan Grzebski televiziunii poloneze Polsat.

In urma unei căzături dintr-un vagon, el a dezvoltat o tumoare cerebrală. A rămas imobilizat, cu timpul a incetat să mai vorbească şi să se mai mişte. "In toţi aceşti ani vedeam şi auzeam tot, inclusiv medicii care imi mai dădeau o lună sau două de trăit", a povestit polonezul, acum in vărstă de 65 de ani. Jan Grzebski este convins că a rămas in viaţă datorită soţiei sale, Gertruda. "Ea a avut grijă de mine şi mi-a salvat viaţa." Căsătorit şi tatăl a patru copii la momentul accidentului, Jan Grzebski are in prezent 11 nepoţi.

CREDINŢĂ. Gertruda Grzebski (63 de ani) nu a crezut in prognosticul medicilor. "Am plăns şi m-am rugat foarte mult. Cei care veneau in vizită mă intrebau cănd va muri. Dar iată că nu este mort." Acum işi petrece timpul aşezat in scaunul cu rotile, se uită la televizor. Este cea mai mare recompensă pentru toată dragostea şi credinţa mea", a mărturisit ea. "Starea pacientului se imbunătăţeşte pe zi ce trece. Işi poate mişca picioarele şi poate ţine in mănă obiecte uşoare. Dacă va continua să pro-greseze, in curănd ar putea merge", a declarat Wojciech Pstragowski, specialistul in recuperare medicală care s-a ocupat de Jan Grzebski.

×