Dacă vă expuneţi exagerat la soare sau faceţi baie în piscine insuficient curăţate, vă expuneţi la două afecţiuni frecvent întâlnite în sezonul estival: acneea rozacee şi conjunctivita de piscină.
Atenţie la simptome!
Denumită popular "acneea adultului", acneea rozacee este o boală de piele care apare mai des după 30 de ani, în special la femei. Rozaceea este diferită de acneea comună, specifică adolescenţei, chiar dacă boala se caracterizează şi prin apariţia coşurilor, precizează Magdalena Iordan, medic de familie. Simptomele, care apar la jumătate dintre bolnavi, constau în roşeaţă la nivelul feţei, nasului, gâtului sau decolteului şi iritaţia ochilor (senzaţie de arsursă sau ne nisip în ochi, cruste). În prima fază a bolii, acestea apar şi dispar, urmând ca, la instalarea bolii, să se complice, dacă nu se intervine pentru înlăturarea lor. Astfel, dacă ignoraţi problemele oculare, vă puteţi confrunta cu vedere înceţoşată sau cu tulburări mai grave de vedere. Netratarea bolii poate duce, mai ales la bărbaţi, la apariţia rinofimei, afecţiune caracterizată prin mărirea dimensiunii nasului, colorarea lui în roşu şi cu apariţia de noduli denşi. Rinofima severă necesită intervenţie chirurgicală.
În farmacii, există mai multe tratamente pentru acneea rozacee, care diferă în funcţie de simptomele şi severitatea bolii: săpunuri antibacteriene, creme speciale, unele antibiotice, produse antiinflamatoare. Medicul poate recomanda terapii cu laser sau pe bază de lumină pulsatilă sau retinoizi (derivaţi naturali sau de sinteză ai vitaminei A). Simptomele dispar în cel mult patru săptămâni de la tratament, însă nu este exclus ca el să reapară, dacă nu evitaţi factorii care le declanşează. Ţineţi asupra voastră un carneţel şi notaţi orice factor care duce la înroşirea feţei şi evitaţi-i. Având în vedere că soarele accentuează rozaceea, folosiţi creme fotoprotectoare pe bază de zinc (factor de protecţie peste 30), evitaţi plimbările în după-amiezele caniculare, purtaţi pălării cu boruri largi şi ochelari de soare.
Piscina înroşeşte ochii
Conjunctivita de piscină este o boală extrem de contagioasă, luată din apa din piscină sau prin folosirea în comun a obiectelor contaminate (prosoape, papuci...). Potrivit medicului Magdalena Iordan, boala este uşor de recunoscut: pleoape inflamate, ochi roşii, secreţii abundente, albicioase, "ochi lipiţi", mâncărime şi senzaţie de corp străin în ochi. Responsabilă de această infecţie este o bacterie, chlamidia, specifică tractului genito-urinar, care se transmite fără probleme prin apa insuficient clorinată. Dacă v-aţi ales cu această boală, până veţi ajunge la medic, spălaţi-vă ochii cu apă şi săpun. În nici un caz nu folosiţi ceaiuri de muşeţel sau de gălbenele, deoarece întreţin infecţia.
Conjunctivita se tratează cu picături antiseptice, unguente sau antibiotice. Pentru a vă proteja de această boală, purtaţi ochelari de protecţie atunci când înotaţi în piscină şi spălaţi-vă pe faţă la ieşirea din bazin.
DEFINIŢIE. Acneea rozacee este o afecţiune dermatologică benignă, comună în special la femeile adulte. Se estimează că numai în SUA există peste 14 milioane de persoane cu această suferinţă, caracterizată prin roşeaţa pielii, prezenţa coşurilor şi a mâncărimii la nivelul nasului, pomeţilor, bărbiei şi a frunţii. Boala poate fi ţinută în frâu prin medicaţie şi evitarea factorilor care o declanşează.
FACTORI. Deşi acneea rozacee se manifestă diferit de la persoană la persoană, există câţiva factori comuni care o declanşează sau o agravează: fumatul, alimentele condimentate, băuturile fierbinţi, alcoolul, unele produse cosmetice, expunerea la soare, canicula, vântul, temperaturile scăzute sau efortul fizic susţinut. Aceşti factori dilată vasele de sânge de la nivelul feţei, determinând roşeaţa. Şi medicaţia cu cortizon poate influenţa evoluţia acneei rozacee.
SFATUL MEDICULUI
Aveţi pielea sensibilă şi totuşi vreţi să vă petreceţi concediul la mare? Medicul Magdalena Iordan vă sfătuieşte ca, înainte de expunerile directe la soare, să faceţi câteva băi de aer şi de lumină. Baia de aer se face în costum de baie, dar la umbră, unde există o radiaţie solară suportabilă de către organism. Pentru protejarea ochilor, medicul recomandă ochelarii fumurii.
Citește pe Antena3.ro