x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Acul care ia durerea

Acul care ia durerea

20 Mar 2006   •   00:00
Dr. Andreea Didilescu
Medic specialist stomatologie generala, Sef lucrari UMF "Carol Davila", Clinica Velvet Dental,
Telefon: 021-317.39.97

Endodontia este o subspecialitate a stomatologiei care se ocupa de complexul dentina – pulpa dentara. Cea mai frecventa procedura facuta este tratamentul de canal. Pulpa dentara, situata in camera pulpara si canalul radicular si care contine nervi, vase de sange si limfatice, poate fi bolnava sau lezata si in aceste conditii va fi incapabila sa se vindece. Consecutiv, ea se mortifica, impunandu-se astfel un tratament endodontic.

Cea mai intolerabila

Durerea de dinti este adesea descrisa ca fiind cea mai intolerabila durere, cateodata mai greu de suportat decat durerea la nastere sau durerea cauzata de litiaza biliara sau renala. Regiunile orale si periorale reprezinta sursa multor factori cauzatori de durere. In acest context, durerea de origine endodontica este frecventa, si aproximativ 90% dintre pacientii cu durere in teritoriul maxilo-facial vor avea nevoie de examinare endodontica. Dintre acestia, 60% vor avea de fapt durere de origine endodontica si, consecutiv, vor avea nevoie de tratament endodontic. Una dintre problemele reale ale tratamentelor endodontice este determinarea lungimii pe care sa avanseze instrumentele de lucru in canalul radicular si a punctului de finalizare a preparatiei si obturatiei (lungimea de lucru). Unul din dispozitivele folosite in acest scop in endodontie este apex locatorul. Acesta a fost prima oara introdus de catre Sunada in 1961, iar de atunci aparatura a fost imbunatatita, astfel incat dispozitivele moderne au o acuratete foarte mare.

Functionarea

Principiul de baza al functionarii aparatului este simplu. Pe baza localizarii varfului acului in relatie cu apexul (varful) radacinii se determina punctul apical al instrumentatiei. Se calculeaza apoi lungimea de lucru. Folosirea apex locatorului se bazeaza pe ipoteza ca rezistenta electrica intre ligamentul periodontal si mucoasa orala este virtual constanta. Instrumentul se calibreaza masurand rezistenta intre santul gingival si buza. Un instrument endodontic atasat unuia dintre electrozi este apoi inserat in canalul radicular pana se inregistreaza aceeasi rezistenta electrica. Se asuma astfel ca varful instrumentului a ajuns la nivelul orificiului apical. La dintii devitali, instrumentul poate fi folosit fara masuri speciale de preparare. La dintii vitali, tesutul pulpar trebuie indepartat de la varful radacinii, iar sangerarea controlata. La dintii vitali si imaturi, cu orificii largi, acuratetea instrumentului electronic nu este acceptabila. De asemenea, irigantii ca hipocloritul de sodiu trebuie indepartati din canal inaintea folosirii apex locatorului.

OPORTUNITATI. Apex locatorul poate deveni un ajutor valoros in endodontia de rutina, mai ales in situatiile clinice speciale cand imaginea radiologica a apexurilor este neclara, cand exista suspiciune de perforatie radiculara sau radiografiile sunt contraindicate etc. In plus, acest instrument ofera oportunitati excelente pentru verificari rapide si frecvente ale lungimii de lucru in timpul fazelor de tratament.

RADIOGRAFII. Se considera ca apex locatoarele nu ar trebui sa inlocuiasca radiografiile, dar pot fi utilizate ca suplimente foarte bune pentru radiografii, care pot imbunatati determinarea lungimii de lucru. Folosirea corecta a aparatului poate elimina nevoia de radiografii multiple. Metoda poate fi eficienta mai ales la pacientii care nu trebuie expusi la iradieri repetate din cauza conditiilor orale, medicale sau mentale.

STIRI
PREVENIRE. Sushi (mancare japoneza, preparata din peste) protejeaza dintii de carii. Sushi are proprietati anticarii, datorita "mustarului verde" (wasabi), care este adaugat in acest fel de mancare. Aceasta este concluzia unui studiu japonez prezentat la Honolulu, in cadrul unui congres international de chimie. Mustarul verde contine substante care distrug bacteriile din cavitatea bucala. In acest fel, bacteriile nu mai ataca smaltul dintilor si nu mai favorizeaza aparitia cariilor. De asemenea, wasabi este cunoscut si pentru proprietatile sale anticancerigene si antiastmatice.

RISCURI. Piercingul in limba poate fi extrem de periculos in caz de probleme dentare, caci diagnosticul poate fi ingreunat. Bijuteria impiedica efectuarea in bune conditii a radiografiilor necesare. Iar in timpul introducerii piercingului in limba, dintii pot suferi traumatisme. De asemenea, piercingul poate conduce la hemoragii grave daca sectioneaza arterele care iriga limba, care este foarte vascularizata. Piercingul poate modifica procesele de masticatie si deglutitie.

CIOCOLATA. Ciocolata este un aliat al sanatatii noastre bucale. Ea contine substante antibacteriene, care intaresc smaltul dintilor. Ciocolata este bogata in taninuri, fluor, fosfati. Taninurile inhiba dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala, iar fluorul intareste smaltul dintilor. Fosfatii distrug acizii formati prin metabolismul glucidelor fermentabile. Dar nu este de ajuns sa mancam ciocolata pentru a pastra sanatatea dintilor, este necesar sa avem si o igiena dentara stricta.
×