x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Algocalminul nu este un medicament periculos

Algocalminul nu este un medicament periculos

de Magda Marincovici    |    06 Mai 2009   •   00:00

"Algocalminul conţine metamizol şi este interzis în toate ţările civilizate din lume, dar la noi (ţară de mâna a treia şi subdezvoltată) această otravă se dă la liber, ba chiar se face şi reclamă intensă la tv..."



Şi e-mail-ul transmis în mai toată presa continuă în aceeaşi notă, încheindu-se prin a ne pune la dispoziţie câteva linkuri. Pentru a informa cititorii în mod corect, am luat legătura cu prof. dr Ion Fulga, şeful catedrei de Farmacologie din cadrul Facultăţii de Farmacie Bucureşti. 

Domnia sa ne reaminteşte că în anii '60, în SUA, algocalminul a fost asociat cu creşterea frecvenţei unei boli grave: agranulocitoză. Între 1986 şi 1989, un studiu internaţional foarte riguros a arătat că această boală are o frecvenţă mai mare în ţările din nordul Europei şi mică spre zero în cele din sudul Europei. Dar chiar în ţările nordice frecvenţa este de un caz la un milion de persoane. În studiu au fost incluse Ungaria, Bulgaria, Italia, nu şi ţara noastră. La noi nu s-a făcut un asemenea studiu.

Dar la Agenţia Naţională a Medicamentului nu s-au raportat cazuri de agranulocitoză, deşi algocalminul este foarte folosit: jumătate de pastilă/cap de locuitor/zi. Ceea ce ar însemna ca boala cu pricina să înregistreze o frecvenţă alarmantă. Pe de altă parte, în Ungaria, Bulgaria, Italia, algocalminul nu a fost retras de pe piaţă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă