x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie! - Agresivitatea virusurilor de sezon

Atentie! - Agresivitatea virusurilor de sezon

de Magda Marincovici    |    10 Ian 2007   •   00:00
Atentie! - Agresivitatea virusurilor de sezon
Creste pericolul virozelor respiratorii
In conditiile cresterii temperaturii exterioare, specialistii aduc doua vesti: una buna si una rea. Pericolul epidemiei de gripa scade, dar ne pandeste cel al altor boli contagioase, favorizate de acest fenomen meteo.

Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel avertizeaza ca virusul gripal "nu se simte in largul lui cand afara este cald, asa cum se inregistreaza zilele acestea in tara noastra. Daca temperatura aerului se mentine la valori ridicate, este posibil sa scapam de epidemia de gripa".

Totusi, tocmai acest fenomen meteo faciliteaza circulatia altor virusuri specifice toamnei tarzii. "Din pacate, aceste virusuri sunt mai agresive decat in mod obisnuit, deoarece au un pasaj mare de la om la om. Ca atare este de asteptat sa avem alte infectii respiratorii cu alte virusuri, nu cu virusuri gripale. In momentul de fata peste 200 de virusuri respiratorii sunt in circulatie pe teritoriul nostru".

SIMPTOME. Prof. dr. Streinu Cercel semnaleaza ca aceste virusuri care provoaca infectii respiratorii si ale tubului digestiv sunt insotite de stari pseudogripale, dar cu grad mare de agresivitate: dureri musculare, dureri intense de cap, dureri ale globului ocular, dar si modificarea transaminazelor, febra mare, stare generala alterata. "Pentru calmarea simptomelor, se pot administra paracetamol si antiinflamatoare. Daca simptomele persista mai mult de o saptamana, este necesara consultarea medicului infectionist, intrucat este posibila asocierea unei infectii bacteriene.

Deocamdata, prezenta la camerele de garda ale spitalelor de boli infectioase se mentine in limite normale. In schimb, statiile de salvare si medicii de familie sunt din ce in ce mai solicitati. Medicul de familie Doina Mihaila de la Centrul de Tratament Dorobanti spune ca «de la inceputul anului, la cabinet se prezinta pacienti din toate categoriile de varsta, cu simptome mai severe decat in mod normal»".

IZOLARE SI MASURI DE IGIENA
Epidemiologii atrag atentia ca prin cateva masuri simple se poate preveni pericolul infectiilor respiratorii. Se recomanda izolarea, dar si respectarea regulilor de igiena avand in vedere ca infectiile respiratorii se asociaza cu cele digestive. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel spune ca trebuie sa ne spalam cat mai des si temeinic mainile, fata si nasul cu multa apa si sapun, sa stranutam in batiste de unica folosinta pe care apoi sa le punem la cos, sa folosim corect grupurile sanitare, pentru a limita cat mai mult posibilitatea transmiterii virusurilor pe calea fecalelor. Aceste masuri sunt extrem de utile, mai ales in comunitatile din gradinite, scoli si universitati.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă