x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie cat timp navigati pe Net!

Atentie cat timp navigati pe Net!

30 Ian 2005   •   00:00

Daca ne petrecem ore intregi in fata calculatorului exista riscul sa ne trezim cu un cheag de sange la nivelul venelor (flebita), tulburare aparuta si la cei care calatoresc cu avionul.

STELUTA INDREI

AVERTISMENT. Specialistii ii sfatuiesc pe fanii Internetului sa nu stea nemiscati in fata calculatorului pentru ca se pot imbolnavi de flebita
Oboseala ochilor, durerile articulare, toate acestea sunt probleme aparute din cauza statului prelungit la calculator. Dar mai grav decat atat, cei care stau mai mult de 12 ore in fata calculatorului, s-ar putea sa pateasca la fel ca un tanar neo-zeelandez care avea obiceiul sa navigheze ore intregi pe Internet fara sa se ridice de pe scaun.

INEDIT. Echipa coordonata de doctorul Richard Beasley de la Institutul Medical Malaghan din Noua-Zeelanda a dat publicitatii un "accident" cu totul neobisnuit. Dupa ce a petrecut mai mult de 12 ore in fata calculatorului, un barbat de 32 de ani si-a pierdut constienta si a trebuit sa fie internat de urgenta in spital din cauza unei umflaturi la picior. Aceasta problema a fost provocata de deplasarea in circulatia sangvina a unui enorm cheag de sange format la nivelul unei vene a piciorului. Afectiunea poarta numele de flebita, despre care medicii spun ca este constituirea unui cheag in interiorul unei vene, asociata adesea cu o inflamatie a peretelui venos.

Tanarul a supravietuit dupa un tratament cu anticoagulante, care au permis dizolvarea cheagului de sange. Daca nu este tratata la timp, flebita poate fi fatala. Medicul Richard Beasley estimeaza ca flebitele cauzate de statul la calculator sunt absolut reale si din ce in ce mai frecvente. Faimoasa flebita (tromboza) aparuta la pasagerii care calatoresc cu avionul afecteaza mult mai putine persoane decat cea provocata de munca la calculator. Iar cauzele sunt asemanatoare in ambele cazuri: imobilizarea prelungita.

RECOMANDARI. Presedintele Societatii Franceze de Cardiologie, doctorul Luc Maillard de la Clinica Axium din Aix en Provence, care se ocupa de studiul trombozei, nu este deloc surprins de acest fenomen si admite ca "este echivalentul sindromului pasagerilor din avion. Petrecerea unui timp indelungat intr-o pozitie fara sa te misti constituie un factor favorizant al flebitei, mai ales daca exista probleme anterioare de coagulare a sangelui sau afectiuni similare in familie".

Pentru a evita acest risc, medicul Luc Maillard le recomanda persoanelor care lucreaza pe calculator urmatoarele: sa faca pauze o data la doua ore, in care sa faca miscare; sa bea un pahar cu apa, deoarece deshidratarea induce un risc major in aparitia flebitei; sa nu isi desfasoare activitatea intr-o incapere supraincalzita; sa aeriseasca frecvent biroul sau camera.

Pentru profesorul Joseph Emmerich, specialist in medicina vasculara la Spitalul European "Georges Pompidou" din Paris, pericolul respectiv exista, "munca la calculator prezentand acelasi risc ca si statul intr-un avion timp de 10 ore".

CE SA FACETI LA SERVICIU
Munca la birou nu este deloc adaptata la fiziologia corpului omenesc, motiv pentru care si functionarea circulatiei sangvine este afectata. Astfel, peste 40% dintre salariati sufera din cauza insuficientei venoase, cifra care poate ajunge la 80% in cazul anumitor profesii. La serviciu este bine sa practicam "gimnastica vasculara", care activeaza muschii de sustinere a venelor. Asta inseamna ca atunci cand stam pe scaun trebuie sa facem cateva exercitii: ridicari ale genunchilor cu spijin pe varfuri, apropierea si indepartarea genunchilor, ridicarea picioarelor pana la limita biroului. In afara de aceste exercitii nu ezitati sa consultati medicul pentru problemele de circulatie.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă