x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie la alimentele fortifiate!

Atenţie la alimentele fortifiate!

de Magda Marincovici    |    04 Dec 2009   •   00:00
Atenţie la alimentele fortifiate!
Sursa foto: /stockxpertcom

Un nou studiu norvegian pune sub semnul întrebării necesitatea de a adăuga unele vitamine în alimente, cu scopul de a preveni cancerul sau boli cardiovasculare. Totuşi, problema alimentelor fortifiate nu este încă tranşată.



Potrivit profesorului Marta Ebbing de la Universitatea Bergen, suplimentul de acid folic (vitamina B9) şi de vitamina B12 ar putea să sporească riscul cancerului, în special al neoplasmului pulmonar. Această concluzie readuce în discuţie îmbogăţirea numeroaselor alimente care conţin aceste vitamine. Se ştie că ţări cum ar fi Statele Unite şi Canada au pe piaţă, de zeci de ani, numeroase produse care au în compoziţie acid folic adăugat, cu scopul de a reduce riscul unei malformaţii de tub neural la făt.

STUDII
Adăugarea acidului folic şi a vitaminelor B12 şi B6 a făcut subiectul a numeroase studii consacrate prevenţiei în acest mod a bolilor cardiovasculare. Totuşi, aceste studii nu au ajuns la o concluzie categorică. Autorii acestor studii au monitorizat loturi de pacienţi mai mulţi ani, pentru a evalua acest risc. Dintre aceste studii, două aduc probe potrivit cărora există o legătură între vitaminele adăugate şi apariţia unor cancere. Cei 7.000 de suferinzi de o boală coronariană au fost împărţiţi în mai multe grupe: o grupă care a primit acid folic şi vitaminele B6 şi B12, o grupă, acid folic şi vitamina B 12, o grupă, doar vitamina B6, o grupă, placebo. Cercetătorii au arătat, de asemenea, o creştere cu 21% a riscului de cancer la grupa care a primit acid folic şi vitamina B12. Riscul de deces prin cancer ar fi mai mare cu 38%, iar mortalitatea globală - de 18%. În schimb, în privinţa vitaminei B6 nu s-a înregistrat nici o contribuţie în mărirea riscului de cancer.

OPINII

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi nuanţează această problemă. Sunt alimente naturale care conţin aceste vitamine şi care reprezintă cea mai valoroasă sursă. Sunt suplimente naturale de bună calitate care furnizează aceste vitamine, administrate doar la recomandarea medicului, în cazul în care alimentele naturale nu acoperă necesarul. Şi mai sunt alimente fortifiate, în compoziţia cărora sunt adăugate aceste vitamine şi care reprezintă ultima soluţie, respectiv cea mai puţin agreată de specialişti, pentru a rezolva problema vitaminelor. În Statele Unite a existat o nebunie a fortifierii făinii, care ar putea fi o cauză a creşterii numărului cancerelor.

În privinţa gravidelor, soluţia ideală pentru asigurarea aportului de acid folic să fie alimentele naturale şi doar la indicaţia medicului să se asocieze şi suplimente alimentare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă