Cosmetice pentru copii. Cosmetice pentru adulţi. Sunt certitudini, sunt bănuieli că multe dintre aceste produse conţin substanţe toxice. Ceea ce ar putea fi una dintre cauzele numărului alarmant de cancere, alergii, malformaţii.
"Nu sunt recomandate femeilor însărcinate şi copiilor de vârstă mică." Este un posibil avertisment pe care ministrul Sănătăţii din Franţa, Roselyne Bachelot, l-ar putea propune pentru a marca produsele cosmetice care afectează fertilitatea. În cadrul colocviului "Environement chimique, reproduction et developpement de l'enfant", ce a avut loc recent la Paris, ministrul francez al Sănătăţii a anunţat că va cere Institutului Naţional al Sănătăţii şi Cercetării Medicale o expertiză colectivă asupra cosmeticelor distribuite în maternităţi. În vizor sunt în special produsele clasate CMR3. Din clasa produselor CMR fac parte produsele cancerigene, cele care pot provoca modificări genetice şi produsele toxice pentru fertilitate. Aceste produse sunt clasificate pe trei niveluri potrivit gradului de periculozitate: CMR1 cu toxicitate controlabilă, CMR2 cu toxicitate bănuită ca fiind foarte periculoasă, CMR3 cu efecte toxice posibile pentru care însă nu sunt informaţii suficiente care să probeze acest aspect.
Ministrul Roselyne Bachelot a mai anunţat că ar putea interveni în acest sens inclusiv în forurile Uniunii Europene. Oficialul francez spune că, respectând dreptul producătorului asupra secretului de fabricaţie, totuşi beneficiarii au şi ei dreptul să ştie compoziţia cantitativă şi calitativă a cosmeticelor. În acest sens, INPES (Institutul Naţional de Prevenire şi Educare în Sănătate) va lansa o campanie centrată pe riscurile potenţiale legate de pericolul utilizării anumitor substanţe chimice, în special CMR3, în perioada sarcinii. Multe dintre deodorante, antiperspirante, unele creme de corp şi de faţă, demachiante, rujuri conţin substanţe chimice. Dar specialiştii poziţionează vopselele de păr în topul produselor de înfrumuseţare cu risc major asupra sănătăţii.
BEBELUŞII
Şi produsele cosmetice destinate bebeluşilor trebuie analizate. Chiar dacă dozele folosite sunt mici, totuşi expunerea prelungită şi repetată la aceste substanţe toxice este dăunătoare sănătăţii bebeluşului pe termen lung. Studiile arată că unele cosmetice pot fi comparate cu un cocteil toxic, care ar fi la originea unor boli severe: cancer, obezitate, malformaţii, sterilitate, boli ale sistemului nervos, alergii. Acest aspect este foarte important, în condiţiile în care, în Europa, numărul cazurilor de cancer la copii creşte cu 1% în fiecare an. Recomandare: consultaţi medicul pentru a vă indica produsul cosmetic sigur pentru bebeluş; citiţi cu atenţie eticheta produsului!
Citește pe Antena3.ro