Medic primar, şef de lucrări, dr Violeta Bojincă, de la Clinica de boli interne şi reumatologie a Spitalului Sf. Maria din Bucureşti, a explicat şi în articolul precedent când trebuie să considerăm că semnalele date de reumatism cer un consult la medic.
Astfel, dacă durerea în articulaţii apare brusc, cu o mare intensitate şi nu găsim un motiv recent care a provocat această durere, trebuie să cerem sfatul medicului. Dacă durerea apare noaptea, este un alt semn că trebuie să se ceară părerea medicului. Dacă durerea în articulaţii se însoţeşte şi cu alte elemente, de exemplu febră, paloare, pierderea în greutate, de asemenea medicul trebuie să stabilească gravitatea situaţiei. Dacă articulaţia este roşie, caldă, sensibilă la atingere, durerea pulsează în ea, doctorul este cel care precizează dacă este vorba de o componentă reumatismală sau este o falsă gută sau este vorba de o infecţie a articulaţiei. Când durerea este violentă în coloana vertebrală este un semn că s-au tasat vertebrele fie din pricina osteoporozei,
fie din cauze mai grave, cum ar fi metastazele. Foarte multe boli dau manifestări reumatismale. Se poate face o legătură între bolile glandelor, de exemplu afecţiuni ale tiroidei, şi reumatism. Există o legătură şi între diabet şi reumatism. După cum şi unele boli de sânge se manifestă prin efecte reumatismale. De exemplu, hemofilia dă ecou şi în genunchi, prin dureri şi umflare.
Citește pe Antena3.ro