Borul este un element asemanator aluminiului, considerat a fi implicat in dezvoltarea maladiei Alzheimer.
Spre deosebire de aluminiu, borul este un oligoelement esential pentru plante si animale. Principalul rol al borului in organismul nostru nu este inca suficient cunoscut. Dar studii recente au evidentiat un rol important al borului in prevenirea si tratarea artritelor reumatoide si osteoporozei. Doza zilnica recomandata pentru bor nu este inca stabilita, dar se apreciaza ca un aport zilnic de 1-2 mg ar fi satisfacator pentru acoperirea necesitatilor fiziologice ale organismului.Studii de mare actualitate efectuate in Statele Unite au relevat ca un supliment pe baza de bor de 30 mg zilnic reduce eliminarea magneziului, calciului si fosforului prin urina la femeile postmenopauzale.
Un efect extrem de important al aportului de bor este acela ca determina cresterea nivelului de hormoni estrogeni din sange in mod semnificativ. La randul sau, cresterea nivelului estrogenilor in sange reduce fenomenul de demineralizare a oaselor, dupa menopauza, si impiedica aparitia osteoporozei.
Borul previne de asemenea
aparitia artritelor
reumatoide si atenueaza
reactiile alergice. Continutul
in bor al surselor alimentare
este puternic influentat
de continutul in sol al acestui
oligoelement, nivelul sau
sangvin variind zilnic in
functie de aportul alimentar.
Surse importante de bor
sunt rosiile, prunele, merele,
citricele, vinul, soia, nucile,
mierea. Persoanele vegetariene
in general au un
aport semnificativ de bor.
GHEORGHE MENCINICOPSCHI
Profesor universitar doctor