x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Borul previne artrita reumatoida

Borul previne artrita reumatoida

16 Mar 2004   •   00:00

Borul este un element asemanator aluminiului, considerat a fi implicat in dezvoltarea maladiei Alzheimer.

Spre deosebire de aluminiu, borul este un oligoelement esential pentru plante si animale. Principalul rol al borului in organismul nostru nu este inca suficient cunoscut. Dar studii recente au evidentiat un rol important al borului in prevenirea si tratarea artritelor reumatoide si osteoporozei. Doza zilnica recomandata pentru bor nu este inca stabilita, dar se apreciaza ca un aport zilnic de 1-2 mg ar fi satisfacator pentru acoperirea necesitatilor fiziologice ale organismului.

Studii de mare actualitate efectuate in Statele Unite au relevat ca un supliment pe baza de bor de 30 mg zilnic reduce eliminarea magneziului, calciului si fosforului prin urina la femeile postmenopauzale.

Un efect extrem de important al aportului de bor este acela ca determina cresterea nivelului de hormoni estrogeni din sange in mod semnificativ. La randul sau, cresterea nivelului estrogenilor in sange reduce fenomenul de demineralizare a oaselor, dupa menopauza, si impiedica aparitia osteoporozei.

Borul previne de asemenea aparitia artritelor reumatoide si atenueaza reactiile alergice. Continutul in bor al surselor alimentare este puternic influentat de continutul in sol al acestui oligoelement, nivelul sau sangvin variind zilnic in functie de aportul alimentar. Surse importante de bor sunt rosiile, prunele, merele, citricele, vinul, soia, nucile, mierea. Persoanele vegetariene in general au un aport semnificativ de bor.
GHEORGHE MENCINICOPSCHI
Profesor universitar doctor

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă