x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Campania Anti-fumat se extinde

Campania Anti-fumat se extinde

de Magda Colgiu    |    06 Ian 2010   •   00:00

Aproximativ 40% dintre cei care au apelat la Programul Naţional Anti-fumat au renunţat la acest viciu.



În prezent, peste zece mii de români se află pe listele de aşteptare ale programului Ministerului Sănătăţii. În 2009, 28% dintre românii cu vârsta peste 15 ani erau fumători.

Coordonatorii Programului naţional antifumat spun că au nevoie de cel puţin 3,8 milioane de lei în 2010 pentru a-i ajuta pe români să renunţe la ţigări. "În condiţiile economice actuale, vom fi mulţumiţi dacă bugetul din 2010 se va menţine la acelaşi nivel ca anul trecut", a precizat Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului pentru Renunţarea la Fumat din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucureşti.

Bugetul alocat în 2009 pentru programul naţional de renunţare la fumat a fost de 3,86 milioane de lei. Cea mai mare parte a sumei a mers către tratamentele pacienţilor şi salariile medicilor coordonatori ai programului. Banii, proveniţi exclusiv din taxa pe viciu şi din accizele pe ţigări, s-au adunat în decursul anilor 2007 şi 2008. Şi în 2010 programul naţional antifumat va fi finanţat exclusiv din taxa pe viciu.

Oficialii Ministerului Sănătăţii spun că în 2010 nu se va mai pune accent pe promovarea programului ci pe extinderea lui, prin angajarea mai multor medici în fiecare judeţ care să se ocupe de cererile fumătorilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă