x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Campania gratuită de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin a fost extinsă

Campania gratuită de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin a fost extinsă

de Magda Colgiu    |    17 Dec 2009   •   00:00

Conform deciziei Ministerului Sănătăţii, toate tinerele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani se vor putea vaccina gratuit, prioritate având elevele şi studentele. Vaccinarea se va face atât prin cabinetele medicale din şcoli şi universităţi, cât şi prin cele ale medicilor de familie. Acest program se va derula până la sfârşitul primului semestru din anul 2010.

Astfel, oricare părinte care vrea să-şi vaccineze fetiţa sau tinerele care doresc imunizarea împotriva HPV se poate adresa cabinetelor medicilor de familie sau, după terminarea vacanţei, cabinetelor din şcoli şi universităţi, pentru ca medicii să solicite dozele, pe baza cererilor, de la Direcţiile de Sănătate Publică.

Decizia MS de a extinde campania de vaccinare are ca scop oferirea posibilităţii de a se vaccina gratuit tuturor persoanelor care doresc să fie protejate împotriva infecţiei cu HPV, prevenind astfel apariţia cancerului de col uterin. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de autorităţile medicale naţionale şi internaţionale, pentru că este foarte utilă, eficientă şi sigură. Eficacitatea vaccinului este de 100%, iar cel mai bun răspuns imun se obţine atunci când este administrat între 10 şi 14 ani.

Până acum, în România s-au vaccinat împotriva virusului HPV peste 35.000 de tinere femei, în unităţile de stat şi private, şi peste 10.000 de fetiţe, în cadrul campaniei şcolare a Ministerului Sănătăţii, şi nu au existat efecte secundare, altele decât cele obişnuite.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă