x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei CAMPANIE/Cancerul de col uterin

CAMPANIE/Cancerul de col uterin

de Magda Marincovici    |    21 Noi 2008   •   00:00

Săptămâna viitoare începe în şcoli programul de vaccinare a fetiţelor de clasa a IV-a împotriva HPV (human papilloma virus), principala cauză a cancerului de col uterin.



Din data de 24 noiembrie vor fi vaccinate 110.000 de fete, costul total al acestei acţiuni fiind de 23 de milioane de euro. Sunt administrate două vaccinuri Gardasil de la MSD şi Cervarix de la GSK. Prof. dr Streinu Cercel precizează că ambele vaccinuri ţintesc HPV 16 şi 18 responsabile de peste 80% din cancerele de col uterin. Dar la o şcoală se va administra un vaccin, iar la altă şcoală, celălalt vaccin. "Părinţii trebuie să înţeleagă că nu există nici o discriminare, dar, din considerente epidemiologice, a fost aleasă această variantă, în vederea scoaterii din circuit a tulpinilor 6 şi 11. Părinţii decid asupra vaccinării copilului, refuzul făcându-se prin declaraţie scrisă cu asumarea consecinţelor.
Vaccinul se administrează în trei doze, în decurs de şase luni. Prof. dr Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", spune că dacă la 15 ani o fetiţă contractează HPV, la 35 de ani poate dezvolta cancer de col. Totodată, specialistul susţine că vaccinarea se face la 11 ani, pentru a le proteja când vor începe viaţa sexuală. La 16 ani, în proporţie de 60% din fete au contractat virusul după primul contact sexual, a menţionat prof. dr Streinu Cercel. De altfel, prof. dr Streinu ne-a mărturisit că şi-a vaccinat familia. Referitor la reacţiile adverse, ministrul Eugen Nicolăescu spune că, la peste 30 de milioane de doze devaccin, gradul de siguranţă este foarte bun. Totuşi, trebuie precizat că în SUA presa semnalează cazuri de decese şi de efecte secundare ale vaccinului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă