x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin

de Magda Marincovici    |    23 Mai 2008   •   00:00
Cancerul de col uterin

Cea mai frecventă formă de cancer al femeilor tinere poate fi prevenită printr-un vaccin inteligent existent în România. Vaccinul eliberează o proteină care stimulează imunitatea.

Cea mai frecventă formă de cancer al femeilor tinere poate fi prevenită printr-un vaccin inteligent existent în România. Vaccinul eliberează o proteină care stimulează imunitatea.

 
“Dacă nu reuşim o campanie de vaccinare de la 9-10 ani a tuturor fetiţelor, cel puţin să lămurim părinţii asupra necesităţii de a-şi vaccina copilul”, atrage atenţia prof. dr Adrian Streinu Cercel. Avertismentul a fost lansat cu ocazia vizitei în România a fostului secretar de stat al SUA, Madeleine Albright, care se implică în campania de prevenire a cancerului de col uterin în ţara noastră. Acţiunea este impusă de o realitate dramatică, ates­tată de statistici. Anual, în ţara noastră aproximativ 3.500 de femei sînt diagnosticate cu cancer de col uterin şi peste 2.000 mor din cauza acestei boli. Şase femei mor zilnic din cauza acestei boli, iar nouă sînt nou diagnosticate. Oficial, în Europa, ţara noastră se plasează pe primul loc în ceea ce priveşte cazurile de cancer de col uterin.


Cauza principală este Human Papilloma Virus (HPV), existent sub forma a aproximativ 100 de tipuri, dintre care unele provocatoare de cancere. Dintre cele 100 de tipuri, tipurile 16 şi 18 sînt depistate în 85% dintre cazurile de cancer de col uterin. Contra acestor tipuri agresive de HPV există un vaccin, care eliberează o proteină capabilă de a crea anticorpi. Vaccinul este admi­nistrat începînd cu vîrsta de 9 ani. El este valabil atît timp cît sîntem active sexual.

 
S.O.S. Virusul se transmite pe cale sexuală, dar pericolul ameninţă chiar înainte de primul raport sexual. În acest sens, prof. dr Adrian Streinu Cercel spune că, lăsînd pudoarea la o parte, să recunoaştem că “sexul manual, respectiv masturbarea, practicată de adolescenţi şi tineri în condiţii de lipsă de igienă, reprezintă prima modalitate de contaminare cu HPV. Este motivul pentru care controlul ginecologic trebuie efectuat înainte de vîrsta de 20 de ani. Între 20 şi 30 de ani, controlul va fi anual, iar după 30 de ani poate fi din trei în trei ani, cu condiţia ca trei ani la rînd examenul Papanicolau să fie negativ.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă