x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cand se stramba coloana

Cand se stramba coloana

30 Ian 2005   •   00:00

Urat spectacol se arata pe strada vezi multe tinere, dar si numerosi baieti cu spatele curbat in forma de S, merg incovoiati, cu umerii cazuti inestetic de parca grele poveri le-ar apasa viata.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Profesorul doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de chirurgie si ortopedie pediatrica de la Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu", spune ca nu este cazul sa se invinovateasca pozitia rea din banca sau de la masa de lucru pentru bolile coloanei numite scolioze si cifoze. Dupa aprecirea reputatului profesor, in Romania exista circa 50.000 de bolnavi de scolioza. Scolioza este deformarea coloanei vertebrale vazuta din spate. Cifoza este deformarea coloanei vazuta din profil, este o exgerare a curburii dorsale.

Profesorul Mihai Jianu, cel ce executa complicatele operatii de reparare a coloanei atinse de scolioza prin montarea de suruburi si tije in coloana cu rolul de a o indrepta, spune ca trebuie daramate niste mituri, niste dogme in conceptia populatiei. Astfel, nu se justifica acea parere ca statul stramb in banca provoaca scolioza. Ei bine, scolioza apare la 13-14 ani si mai ales la fete. La pubertate, aparitia hormonilor feminini determina relaxarea tesuturilor moi, adica muschii, cartilajele si astfel se inlesneste deformarea coloanei. Dar nu toate fetele la pubertate se imbolnavesc de scolioza si asta pentru ca exista si o componenta genetica. Scolioza o face cel programat genetic sa o faca. Si ca dovada ca nu statul stramb in banca este la originea scoliozelor, de ce nu se imbolnavesc de scolioza si elevele din clasa intaia sau a doua, de ce fac boala mai ales fetele de 13-14 ani? Sunt unii oameni cu pozitii urate, pozitii scoliotice sau cifotice, dar ei nu sunt bolnavi de scolioza sau cifoza, ci au doar o tinuta vicioasa.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă scolioza