x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Casatoria ofera un plus de sanatate

Casatoria ofera un plus de sanatate

26 Dec 2004   •   00:00

In Postul Craciunului, au fost interzise casatoriile. Iata ca am iesit din post si multe cupluri rabdatoare si-au programat in aceasta perioada sa-si uneasca destinele. Cuplurilor care mai ezita sa faca acest pas le reamintim ce sustin specialistii: casatoria inseamna sanatate.


MAGDA MARINCOVICI

INDEMN. Un motiv foarte serios de a va pune pirostriile este ca persoanele casatorite sunt mai sanatoase, comparativ cu cele care nu si-au gasit jumatatea
Potrivit unui studiu realizat de Centrul National de Statistica in domeniul Sanatatii din Statele Unite, persoanele casatorite au obiceiuri de viata mult mai sanatoase, comparativ cu celelalte persoane care sunt celibatare, divortate sau vaduve. Astfel, persoanele casatorite fumeaza mai putin sau deloc, beau cantitati reduse de alcool si sunt mult mai active din punct de vedere fizic. Dar, atentie, multi dintre barbatii casatoriti sunt supraponderali sau obezi!

Charlotte Schoenborn, statistician, impreuna cu colegii ei au intervievat 127.545 de persoane cu varsta peste 18 ani. 58,2% dintre subiecti erau casatoriti, 10,4% separati sau divortati, 19% nu au fost niciodata casatoriti si 5,7% traiau impreuna. Din analiza tuturor raspunsurilor colectate, a reiesit ca un adult din cinci fumeaza in mod curent, comparativ cu patru celibatari din zece. Din punct de vedere al starii de sanatate, persoanele casatorite se prezinta mult mai bine comparativ cu persoanele singure. Casatoritii sufera mult mai rar de dureri de cap.

AVANTAJE. De asemenea, persoanele cu acest statut sunt in numar mai mic victime ale starilor depresive si chiar cand au acest gen de suferinte reusesc sa vindece intr-un interval mai scurt, comparativ cu celelalte persoane care n-au un partener stabil.

Ciudat, dar a trai cu cineva nu aduce aceleasi beneficii in planul sanatatii ca atunci cand ai fi casatorit. Concubinii prezinta riscuri suplimentare de a face diverse afectiuni.

EXPLICATII. Charlotte Schoenborn ofera si explicatii privind beneficiile casatoriei. "Persoanele casatorite au resurse economice mai mari, un sprijin social si psihologic constant si un stil de viata echilibrat".

Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Minnesota din SUA, publicat in revista Obesity Research, sustine ca primii doi ani de la casatorie coincid cu cresterea in greutate a unuia sau a ambilor parteneri. In schimb, la doi ani de la divort, se inregistreaza o pierdere in greutate atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor.

STIL DE VIATA
Cercetatorii de la Universitatea Minnesota inca nu s-au pronuntat categoric asupra acestor variatii de greutate. Totusi majoritatea cercetatorilor tind sa puna diferentele de greutate pe seama stilului de viata mai echilibrat al cuplurilor casatorite. Potrivit specialistilor, pentru persoanele casatorite, masa luata impreuna reprezinta un moment important. Curba greutatii corporale evolueaza similar si in cazul persoanelor concubine. Studiul mai arata ca, desi unul dintre parteneri se ingrasa dupa casatorie, acesta nu-i un motiv de divort.
×