Uleiul de catina este utilizat atat in medicina traditionala, cat si in cea moderna, pentru cele mai variate boli: de la boli digestive, de intarire a sistemului imunitar, pana la numeroase afectiuni ale pielii, fiind foarte bogat in principii active utile organismului omului.
In primul rand, trebuie remarcat continutul ridicat in acizi grasi nesaturati esentiali, cu rol important in producerea de prostaglandine, care regleaza permeabilitatea si functia de bariera a membranei celulare. Deficitul acestora conduce la imbatranirea prematura a pielii, la ridarea ei accentuata. Acesta este motivul pentru care uleiul de catina este folosit pe scara larga in industria costmetica (sampoane, geluri, creme, emulsii) pentru revitalizarea si redarea flexibilitatii pielii.In medicina, uleiul de catina este folosit atat in uz intern, cat si in uz extern. Astfel, in cazuri de arsuri termice, in arsuri provocate de radiatii, in cazuri de alergii, varsat de vant, escare?????, rani, ulcere varicoase este recomandat uleiul de catina. De asemenea, uleiul de catina s-a dovedit in numeroase cazuri ca reuseste sa combata aparitia pisturilor.
Trebuire retinut ca uleiul de catina prezinta o concentratie mare de carotenoizi si vitamine liposolubile, in special vitamina E. Aceste componente actioneaza sinergic in prevenirea proceselor de autooxidare, asigurand protectia celulelor. Betacarotenul intervine cu efecte pozitive in tulburarile de vedere, in tratarea infectiilor la nivelul cailor respiratorii, a depigmentarii sau pigmentarii pielii provocate de afectiuni hepatice sau de imbatranire.
Ultimele cercetari demonstreaza ca acesti compusi sunt valorosi in tratamentul bolii Parkinson si in intarirea sistemului imunitar. Uleiul de catina mai poate fi folosit si ca un complement alimentar ce permite organismului sa-si sporeasca propria imunitate, sa corecteze activitatea sistemelor enzimatice si sa creeze un scut in fata bolilor severe.
Dr. Stefan Manea