Coada-soricelului (Achilea millefolium) este una dintre cele mai raspandite plante medicinale.
Dr. STEFAN MANEA
Aceasta creste cel mai adesea pe marginea drumului, in locuri uscate acoperite cu iarba, pe marginea ogoarelor, in poiene, rape, la munte, gasindu-se in Europa, Asia de Nord si America de Nord. Coada-soricelului este cunoscuta inca din Antichitate, existand legenda potrivit careia Achile, ranit in lupta la tendonul piciorului, ar fi fost primul beneficiar al virtutilor sale tamaduitoare.
PROPRIETATI. In scop medicinal se foloseste partea aeriana a plantei, cu inflorescenta cu tot, recoltandu-se dupa inflorire, in zile senine, intre orele 12:00-14:00, cand are un continut maxim de uleiuri volatile. Coada-soricelului prezinta o mare diversitate si bogatie a principiilor active, ceea ce explica performantele sale terapeutice. Aceasta planta medicinala este tonic-aperitiva, stomahica (datorita principiilor amare si uleiului volatil), antiseptica, antiinflamatoare, cicantrizanta, bronhodilatatoare, hemostatica (ajuta la coagularea sangelui), antipruriginoasa. Coada-soricelului contribuie la activarea circulatiei periferice si stimuleaza secretia bilei si eliminarea ei intestinala.
RECOMANDARI. Pe langa folosirea traditionala sub forma de ceai sau suc proaspat, in terapia naturala moderna se utilizeaza extractele hidroalcoolice si tinctura de coada-soricelului. Indicatiile terapeutice ale acestor preparate acopera un spectru larg, fiind recomandate in: anorexie, afectiuni digestive de tip inflamatoriu, ulcerative si spastice, in afectiuni respiratorii, afectiuni vasculare (varice, flebite, hemoroizi), afectiuni genitale (dismenoree, metroragii), in tratamentul local al afectiunilor pielii si al mucoaselor buco-faringiene si genitale.
Citește pe Antena3.ro