x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cocteil exploziv

Cocteil exploziv

de Magda Marincovici    |    02 Noi 2006   •   00:00
Cocteil exploziv

Azi bem bautura energizanta Red Bull. Fiecare generatie are coctei-lul ei exploziv. Unul la moda, mortal, exploziv este Red Bull cu whisky. Ca sa intelegem de ce, citim eticheta acestei bauturi energizante impreuna cu specialistul nostru, profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi.

CE BEM, CE MANCAM
Fiecare generatie cu cocteilul ei exploziv. Unul la moda, mortal, exploziv este Red Bull cu whisky. Ca sa intelegem de ce, citim eticheta acestei bauturi energizante impreuna cu specialistul nostru.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune ca aceasta bautura are un continut ridicat de cofeina. Specialisul nostru mai descopera: apa carbogazoasa (sifon), zaharuri rapide (zaharoza si glucoza), corector de aciditate (citrat de sodiu - E 331), taurina, gluconolactona - E 575, inositol, vitamine (niacina, acid pantotenic, B6, B12, riboflavina), arome nespecificate - artificiale sau de sinteza, dar nu stim care dintre ele - , coloranti, caramel E 150 (nici despre acesta nu stim care, pentru ca sunt patru feluri de caramel). Valoarea energetica 45 kcal la 100 ml indica faptul ca este o bautura hipocalorica mai degraba decat una hipercalorica. "Insa valoarea energetica este generata de zaharuri rapide cu index glicemic foarte ridicat (glucoza si zaharoza 11,3%), ceea ce la un consum masiv si frecvent streseaza pancreasul, putand determina aparitia rezistentei insulinice, anticamera diabetului de tip II."

COFEINA. Profesorul Mencinicopschi mai avertizeaza ca aceasta bautura contine o cantitate ridicata de cofeina, care poate fi ingenerata in aceeasi zi si din alte surse alimentare cum ar fi: bauturi tip cola, cafea, ciocolata, ceai (ice tea) etc., amplificand efectele negative, in special asupra persoanelor hipertensive, copiilor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare, persoanelor extenuate, diabeticilor s.a.

Asocierea produsului cu bauturi alcoolice, in retete de cocteiluri, devine foarte periculoasa pentru ficat si pentru creier, amplificand efectele nocive ale alcoolului. De asemenea, includerea lui in diete dezechilibrate nutritional (in special in dietele elevilor, studentilor) poate amplifica efectele malnutritiei, grabind aparitia unor boli acute sau cronice.

Concluzie: bautura trebuie consumata cu moderatie de persoanele sanatoase si evitata de copii, adolescenti, femei gravide, persoane in varsta. Atragem atentia ca asocierea bauturii energizante cu alcoolul este deosebit de periculoasa. Unele cercetari recente demonstreaza ca astfel de bauturi nu imbunatatesc performantele semnificativ, expunand la stari de extenuare fizica si mentala.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă