x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Concediul face minuni

Concediul face minuni

21 Iun 2005   •   00:00

Sanatatea noastra

Toti avem nevoie de odihna! Stresul si tensiunea acumulate pe parcursul unui an de munca ne fac sa ne gandim la zilele linistite petrecute in concediul de odihna.

Chiar daca munca este o placere pentru cei mai norocosi, tot este nevoie de relaxare, de un concediu departe de lumea agitata a zilelor noastre. Fie ca mergem la munte, la mare, fie ca ramanem acasa, alaturi de cei dragi, orice este binevenit pentru a ne recapata energia pierduta. Pana si o scurta iesire din orasul in care locuim inseamna mult. Important este sa avem activitati recreative impreuna cu membrii familiei.

Relaxarea bate stresul

Concediul este necesar in viata fiecaruia, spune psihologul Mirela Zivari. "Bioritmul nostru impune o perioada de vacanta in care organismul sa se refaca, sa dormim mai mult, sa profitam de scaderea responsabilitatilor profesionale, chiar si familiale." Concediul de odihna contribuie la mentinerea sanatatii noastre, deoarece in aceasta perioada putem merge in mijlocul naturii, pentru a ne plimba in voie si a respira aer curat, ne reamintim ce inseamna relaxarea si rasul sanatos.

Astfel, concediul de odihna este un factor major de diminuare a stresului prin relaxare si detensionare. In vacanta ne sustragem temporar majoritatii regulilor de serviciu si ne putem exercita o anumita autonomie.

Deconecteaza-te de la serviciu

Problemele apar insa la persoanele dependente de munca, acestea neputandu-se relaxa nici in concediu. "In epoca pe care o traim, concediul nu mai este vazut ca acea perioada din an in care ne rupem total de serviciu. Pe vremuri, oamenii isi puteau permite ca timp de 30 de zile sa nu ii mai intereseze de nimic, sa nu mai aiba nici o responsabilitate vizavi de serviciu. In prezent, cei care lucreaza se considera indispensabili organizatiei din care fac parte. Fragmentarea muncii din organizatie – fiecare e pe segmentul lui – creeaza un lant, in care te consideri o veriga atat de importanta, incat nu ai cum sa lipsesti", apreciaza psihologul Mirela Zivari de la Clinica Aquamarine.

Nu mai avem capacitatea de a ne deconecta total de la ritmul in care traim si sa fim in acea stare de relaxare profunda sau in care sa facem activitati pentru sufletul nostru. Psihologul Mirela Zivari ne recomanda ca in concediu sa facem lucruri pentru noi insine. "Este bine chiar sa-ti faci o lista a nevoilor marunte, dar importante, sa te gandesti putin ce se intampla in organismul tau, sa-ti faci un bilant, sa vezi unde ai ajuns, sa descoperi de ce ai nevoie."

Placerile din copilarie sunt un izvor de energie pentru noi. De aceea e bine cand ajungem la maturitate sa ne aducem aminte ce ne facea fericiti in copilarie si sa incercam sa recream acea stare. "Daca mie imi placea in copilarie sa mananc crema de zahar ars, in concediu voi manca foarte des crema de zahar ars", exemplifica psihologul.

Atentie sa nu fiti mai obositi!

Indiferent de destinatie, concediul ar trebui sa insemne in primul rand odihna si reincarcarea bateriilor. Multi dintre noi uita acest lucru, iar in vacanta pierd ore bune de somn din cauza distractiilor nocturne care se prelungesc pana dimineata. Daca acestea mai sunt insotite si de alcool, atunci persoanele respective pot fi sigure ca se vor intoarce la serviciu mai obosite decat au plecat.

De asemenea, pentru a avea un concediu reusit este necesar sa va planificati aceasta perioada. Nu asteptati sa aveti zilele libere si sa nu stiti unde mergeti. In plus, problemele de cazare si alte aspecte neprevazute va pot strica vacanta inca de la inceput.

WEEK-END. Oamenii ar trebui sa-si gandeasca macar cele doua zile libere pe saptamana astfel incat sa-si satisfaca mici placeri. Pot sa stea acasa si sa citeasca, sa mearga in afara orasului, pentru a se relaxa in mijlocul naturii, pot sa mearga la munte sau la mare sau oriunde le place. De asemenea, este bine sa ne luam cateva zile libere la schimbarea anotimpului, pentru adaptare.

FRUSTRARE. Daca seful nu iti da voie sa pleci in concediu, frustrarea este de zece ori mai mare decat daca tu nu iti dai voie sa faci un lucru. In acest caz, psihologul Mirela Zivari va propune urmatoarea solutie: "Trebuie sa negociati, sa va luptati putin pentru ceea ce va doriti. Omul trebuie sa-si negocieze si placerea de a pleca in concediu, nu numai un salariu".

STRES. Indiferent de factorii generatori, stresul profesional se soldeaza cu efecte nocive atat pentru individ, cat si pentru organizatia angajatoare. Din cauza oboselii se pot instala dezechilibre psihologice si comportamentale care pot conduce la afectiuni somatice. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca anual se produc pierderi de 10% in economia unei tari din cauza stresului profesional.

SFATUL MEDICULUI
"Daca vii dupa o perioada de stres foarte mare, este mai bine sa nu te gandesti la un concediu petrecut intr-un loc indepartat, unde nu ai mai fost niciodata. Este posibil sa nu-ti placa si, mai mult decat atat, locurile noi, situatiile noi implica un efort de adaptare.

Si, daca nu te simti bine, de ce te-ai mai dus in concediu?" Dupa parerea psihologului Mirela Zivari, concediile in locuri exotice, experientele inedite sunt recomandate oamenilor care au ajuns la un nivel financiar ridicat, care au planuri foarte bine puse la punct si nu mai au nici o nesiguranta. "Un astfel de om isi poate permite ca astazi sa fie in Romania, iar peste 24 de ore la Polul Nord si sa se poata bucura de asta. Banii sunt totusi o garantie a unui concediu reusit.

Dar, daca esti un mic executant care trebuie sa aiba mare grija sa nu calce stramb, trebuie sa te gandesti la un concediu in care sa te simti bine, dar in functie de posibilitati", recomanda psihologul.

Concediul poate sa insemne si sa stai acasa, daca asta te multumeste. Ideea este ca trebuie sa ne petrecem concediul acolo unde ne simtim bine. Daca ne simtim bine la tara, mergem la tara, daca ne simtim bine la munte, mergem la munte.

Celor care nu se pot detasa de munca, Mirela Zivari le sugereaza sa renunte la perfectionism, la ideea ca le stiu pe toate si ca sunt cei mai buni. Este bine sa delege sarcini si sa munceasca in echipa.
×