x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cosmetica stomatologica

Cosmetica stomatologica

19 Mar 2006   •   00:00

Cosmetica dentara este in prezent o ramura a stomatologiei in plina expansiune. Dintre metodele de tratament disponibile, fatetele de ceramica asigura transformarea cea mai spectaculoasa intr-un interval scurt de timp.

Fatetele de portelan sunt lipite pe suprafata vizibila a dintilor pentru a imbunatati aspectul lor. Ele sunt de obicei utilizate pentru a modifica forma, dimensiunea, culoarea sau pozitia dintilor. De asemenea, ele pot fi utilizate pentru a inchide spatiul dintre dinti atunci cand pacientul nu accepta tratament ortodontic. Totusi numai medicul dentist este in masura sa stabileasca daca fatetarea este o masura potrivita de tratament in cazul dumneavoastra.

Pentru realizarea unei fatete sunt necesare de obicei doua vizite la medicul dentist. In timpul primei sedinte, medicul va reduce aproximativ cinci milimetri din grosimea smaltului pe fata vizibila a dintilor. Aceasta interventie de obicei nu necesita anestezie din cauza cantitatii minime de substanta dentara inlaturata. Totusi, in cazul in care se observa o sensibilitate crescuta a dintelui, se poate face anestezie locala.

Dupa ce a fost indepartata cantitatea necesara de smalt, medicul va lua o amprenta a dintilor dumneavoastra. Dupa aceasta amprenta, tehnicianul dentar realizeaza in laborator modelul pe care va face fatetele, proces care dureaza cateva zile. In acest interval de timp, de obicei, nu este necesara realizarea unor fatete provizorii, disconfortul resimtit de dumneavoastra in urma sedintei fiind minim: o usoara sensibilitate la rece si fierbinte. Daca se doreste neaparat o fateta provizorie, nu trebuie decat spus acest lucru medicului si ea poate fi facuta in cabinet in prima sedinta.

La urmatoarea sedinta, dupa o atenta evaluare a fatetei de portelan si inspectie a adaptarii acesteia pe dinte, se va trece la cimentarea ei cu un material special, foarte adeziv.

ATENTIE CU MUSCATUL! Datorita cimentului special, fatetele rezista multi ani, fara sa-si modifice culoarea sau transluciditatea. Totusi este nerealist sa asteptati sa reziste pentru totdeauna. Esentiala este o igiena corecta, pentru a evita aparitia cariilor sau a inflamatiei gingivale. Fatetele nu trebuie expuse unor forte excesive (de exemplu, muscatul unghiilor sau desfacerea capacelor sticlelor). In mod normal, activitatile fiziologice, cum ar fi muscatul alimentelor, nu pun in pericol mentinerea fatetelor pe dinti.

STIRI
CARII. Cele mai frecvente afectiuni dentare la copii sunt cariile complicate, a anuntat profesor doctor Rodica Luca, vicepresedinte al Colegiului Medicilor Dentisti al Municipiului Bucuresti. Potrivit medicului, caria complicata creeaza disconfort copilului de 2-2,5 ani si 3-3,5 ani. Alte probleme intalnite la copii sunt caria de biberon – o afectiune greu de tratat, caria la dintii permanenti, cu care se confrunta prescolarii in proportie de 28%-30%. Prof. dr. Rodica Luca a subliniat faptul ca parintii trebuie sa fie foarte atenti in privinta igienei dentare.

PIERCING. Stomatologii de la Academy of General Dentistry (SUA) avertizeaza ca piercingul in limba poate pune in pericol sanatatea dintilor. Piercingul poate determina infectii periculoase pentru dinti si gingii. Medicii au inregistrat numeroase cazuri in care piercingul a afectat in special premolarii, dinti care se gasesc la acelasi nivel cu obiectul metalic din limba. De asemenea, in cazul in care instrumentarul este sterilizat necorespunzator poate aparea riscul unor infectii, cum ar fi hepatita.

×