x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Creierul din burta

Creierul din burta

de Florin Condurateanu    |    27 Noi 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Inainte de examen, unii studenti dau fuga la toaleta. Uneori, in plina sedinta, altor oameni le chioraie matele si nu au cum stapani bolboroseala din intestin. Alti oameni scapa fara sa vrea ragaieli, toate aceste fenomene adesea neavand o cauza anatomica, o leziune, o modificare a organelor, ci ele sunt niste tulburari functionale avand la baza doar reactiile sistemului nervos.
De altfel, reteaua nervoasa din tubul digestiv este atat de dezvoltata si cu actiuni atat de diverse, incat pe buna dreptate se zice ca exista un creier in abdomen. Tubul digestiv de la gura pana la anus este prevazut cu un sistem nervos compus din diverse straturi de neuroni.

Prof. dr. Al. Oproiu explica aceste tulburari functionale. Exista o retea de neuroni sub mucoasa tubului digestiv, dar mai exista si alt plex nervos intre cele doua straturi musculare ale tubului digestiv. Exista o comunicare intre sistemul nervos central din peretele tubului digestiv si centrii din creier si crustatiile nervoase din bulbul cerebral, ca si din maduva osoasa. Un exemplu, emotiile placute dau comanda musculaturii intestinului sa-si sporeasca miscarile, emotiile negative de obicei prin comanda nervoasa ducand la incetinirea miscarilor intestinului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă